Σελίδες

Ασφάλιση Κτηρίων από Σεισμό με Καθυστέρηση 12 ετών.


Ασφάλιση Σεισμού Κτηρίων με Καθυστέρηση 12 ετών.

Τι κρύβεται πίσω από τον νέο Νόμο ??


Τον Σεπ του 2001 στο Δελτίο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών δημοσιεύτηκε το παρακάτω:

Υποχρεωτική ασφάλιση για όλα τα κτίρια

1. θα ιδρυθεί νέος οργανισμός ασφάλισης

2. Στόχος η αντιμετώπιση καταστροφών από σεισμούς κλπ.

3. 240 ως 300 δρχ. το χρόνο και κάθε τ.μ. το ασφάλιστρο



Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ετοίμασε νομοσχέδιο για τη δημιουργία ασφαλιστικού οργανισμού, στον οποίο θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλα τα κτίρια από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή ιδίως από σεισμούς.


Ο νέος ασφαλιστικός φορέας θα καλύπτει όλα τα κτίρια μέχρι 130 τ.μ. Για το επιπλέον τμήμα τους, αν είναι μεγαλύτερα από τα 130 τ.μ., θα μπορεί να γίνει συμπληρωματική ασφάλιση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι πολίτες υποχρεούνται να ασφαλίσουν τα ακίνητα τους στο νέο Οργανισμό και από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται όσοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 ότι δεν επιθυμούν να ασφαλίσουν τα ακίνητα τους και δεν επιθυμούν να λάβουν καμία στεγαστική συνδρομή σε περίπτωση σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής. Επίσης, εξαιρούνται όσοι προσκομίσουν έγκυρη και ισχυρή ασφαλιστική σύμβαση με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.


Το μέσο ύψος της αποζημίωσης υπολογίζεται ότι θα είναι 180.000 δρχ. ανά τ.μ. και θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία της περιοχής, την παλαιότητα του ακινήτου αλλά και τον χαρακτήρα του, αν δηλαδή θα είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία, αποθηκευτικός χώρος κλπ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για ένα ακίνητο 100 τ.μ. το ασφάλιστρο θα ανέρχεται στις 2.000 με 2.500 δρχ το μήνα δηλαδή στις 24.000 με 30.000 δρχ το χρόνο.

Ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί να ασφαλίσει όσα ακίνητα θέλει μέχρι εμβαδού 130 τ.μ. το καθένα αλλά εάν ένα ακίνητο υπερβαίνει τα 130 τ.μ. θα μπορεί να ασφαλίζεται από το όριο αυτό και πάνω μόνο σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η καταβολή του συνόλου της αποζημιώσεως, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, θα καταβάλλεται το πολύ μέσα σε έξι μήνες.


Ο ΟΑΦΚ

Ο νέος οργανισμός που θα φέρει την επωνυμία «Οργανισμός Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών» (ΟΑΦΚ) θα έχει έδρα την Αθήνα, θα είναι ανώνυμη εταιρεία με πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Μόνος μέτοχος του είναι το ελληνικό δημόσιο και θα διοικείται από έξι εκπροσώπους του δημοσίου, δύο των ασφαλιστικών εταιρειών και έναν της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Η ασφάλιση που θα παρέχει ο ΟΑΦΚ θα έχει την εγγύηση του ελληνικού κράτους.


Τι εγγυάται ο ΟΑΦΚ

Ä      • Εγγυημένη ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που το ασφαλισμένο ακίνητο υποστεί ζημιά από φυσική καταστροφή.

Ä      • Άμεση και πλήρη καταβολή της αποζημίωσης από τον ΟΑΦΚ στον πολίτη που τη δικαιούται.

Ä      • Καταβολή της αποζημίωσης από τον ίδιο τον ΟΑΦΚ και όχι με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. (Με το νέο σύστημα, θα πληρώνουν μόνο οι ιδιοκτήτες τις ζημιές και δεν θα επιβαρύνονται οι ενοικιαστές μέσω του κρατικού προϋπολογισμού όπως συμβαίνει σήμερα).

Ä      • Διαδικασίες πιστοποίησης της ζημιάς ταχύτατες και καταβολή της αποζημίωσης σε ελάχιστο χρόνο χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ä      • Καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών που πλέον γνωρίσουν πως θα πρέπει να ασφαλίσουν το σπίτι τους σε μια χώρα με την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη.

(ΠΗΓΗ: Δελτίο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών)


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Δεν έγινε τίποτε.
1. Με καθυστέρηση 12 ετών, από σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο ξεκινά πάλι τις διαδικασίες αλλά κάτω από τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πλέον δεσμεύσεις.

2. Ο Ελλαδικός χώρος, από πλευράς ασφάλισης σεισμού, ήταν χωρισμένος σε 4 ασφαλιστικές ζώνες και στην ζώνη IV δεν γίνονταν ασφαλιστικές πράξεις λόγω υψηλού κινδύνου. Σήμερα οι ζώνες είναι πλέον τρείς (3) και με ελεύθερο τιμολόγιο.

3. Επί πλέον κτίσμα με κατασκευή πριν το 1960 (εφαρμογή αντισεισμικού κανονισμού) δεν ασφαλίζεται σε ασφαλιστική εταιρεία. Φυσικά για την ασφάλιση απαιτούνται οικοδομικές άδειες και σχέδια κατασκευής.


Έτσι δημιουργούνται τα παρακάτω ερωτήματα :

Ä      .1. Εφόσον η επικινδυνότητα λόγω σεισμών ήταν γνωστή, γιατί το κράτος άφησε να αναγερθούν οικοδομές κατακόρυφες σε ύψος ???

Ä      .2. Ομοίως γιατί άφησε να αναπτυχθούν οι πόλεις σε πληθυσμό και κατοικίες σε ζώνες επικίνδυνες ???

Ä      .3. Εφόσον η ασφάλιση σεισμού θα είναι υποχρεωτική τα κτίσματα κατασκευής πριν το 1960 τι θα γίνουν εφόσον δεν ασφαλίζονται ???  Θα κατεδαφίζονται ???

Ä      .4. Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα ???

Ä      .5. Τα κτίσματα κατασκευής μετά το 1960 τα οποία δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές για ασφάλιση τι θα γίνουν ??

Πολύ φοβούμαι ότι για λόγους ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ των πολιτών θα εκκενωθούν βιαίως όπως έγινε στην Αθήνα (Πλατεία Αμερικής)

Επί πλέον η Ασφάλιση Σεισμού είναι πλέον επιβεβλημένη πριν ξεκινήσουν οι σεισμολογικές γεωτρήσεις (με προτεραιότητα το Ιόνιο) για τα κοιτάσματα πετρελαίου που από το κούνημα να δούμε τι θα μείνει όρθιο !!!!!!!


Μετά από τόσο καιρό που αρθρογραφώ, αρκετοί διαφωνούνσαν  μαζί μου, πιστεύω ότι τώρα είναι καιρός να καταλάβουν ότι μια νέα Ελλάδα Γεννιέται και Ετοιμάζεται για νέα δεδομένα.

Επί πλέον θέλω να σας γνωρίσω ότι όλες οι χρηματο-οικονομικές ενέργειες που γίνονται από την κυβέρνηση είναι παρόμοιες με εκείνες που κάνουν οι οικονομικοί ελεγκτές για την εκκαθάριση ενός πτωχευμένου ομίλου ή εταιρείας.

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=3675734638429335522#editor/target=post;postID=2385818136059873207