Σελίδες

Ποίοι Κυβερνούν τον Πλανήτη


ΠΟΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ???

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ή οι ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ???

ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ

Ο πίνακας που δημοσίευσε την άνοιξη του 1992 το αμερικάνικο οικονομικό περιοδικό "Φόρτσιουν" ήταν συγκλονιστικός.

Ένα γράφημα με τους χάρτες των 10 χωρών του κόσμου και το ακαθάριστο εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της κάθε μιας, και από κάτω τον ετήσιο τζίρο δέκα (10) μεγάλων εταιρειών - που ηταν ο ίδιος ή μεγαλύτερος από το ΑΕΠ των χωρών.

Εταιρείες μεγαλύτερες από χώρες!!


Το βιβλίο της Τζάνετ Λόουι, Αμερικανίδας δημοσιογράφου του «Νιούζγουήκ» των "Λός Άντζελες Τάμις" και άλλων εντύπων, με τον τίτλο «Η Μυστική αυτοκρατορία - πώς 25 πολυεθνικές κυβερνούν τον κόσμο», προκάλεσε πραγματικά μεγάλη αίσθηση.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά:

μία και μόνη αμερικανική εταιρία πετρελαιοειδών, η Exxon, έχει τζίρο μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ινδονησίας, με πληθυσμό 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Και βέβαια οι αμερικανικές εταιρείες δεν είναι πια οι μεγαλύτερες στον κόσμο.

Μία και μόνη τράπεζα, η Dai-Ichi Kangyo, έχει κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από το ΑΕΠ που παράγουν τα 1,2 δισεκατομμύρια Κινέζοι !!

Μη θεωρήσετε ότι διαλέγουμε επίτηδες τριτοκοσμικές ή ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Η άλλοτε κραταιά Μεγάλη Βρετανία δε μετράει πλέον παρά όσο .... δύο (2) μεγαλύτερες γιαπωνέζικες τράπεζες, αφού το ΑΕΠ της μόλις και μετά βίας φτάνει το άθροισμα του κύκλου εργασιών τους.

Αμέτρητα τα παραδείγματα της εκπληκτικής γιγάντωσης των εταιρειών σε μεγέθη που κάνουν τα κράτη να φαντάζουν ασήμαντοι νάνοι.

Οι περσινές πωλήσεις μιας και μόνης αλυσίδας σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ, της Wal-Mart, ξεπερνούν το ΑΕΠ .... 161 χωρών !!!

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Wal-Mart δε συμπεριλαμβάνεται καν στον κατάλογο των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου!!

Έχουμε πια φτάσει σε τέτοια μεγέθη γιγαντισμού που το άθροισμα των πωλήσεων των 200 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου υπερβαίνει το άθροισμα του ΑΕΠ όλων των χωρών της Γης, αν εξαιρεθούν οι εννέα (9) μεγαλύτερες δηλ. 200 εταιρείες είναι από οικονομική άποψη μεγαλύτερες από 182 χώρε !!!!

Σε όλα τα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες τζόγου και στοιχημάτων αλλά ούτε και οι εταιρείες DOT δηλ ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες ήδη δημιούργησαν την δική τους G8.

Πολύ γρήγορα φοβούμαι θα δημιουργήσουν και το δικό τους νόμισμα και τότε τα χρηματοοικονομικά προβλήματα ας μην τα σκεφτόμαστε ……...

Έτσι αναρωτηθείτε και εσείς ποιος κυβερνά τον πλανήτη ??
και μήπως πρέπει να εργαζόμαστε κάτω από κάποια πολυεθνική ????