Σελίδες

Ο Εχθρός προ των Πυλών

«Ο Εχθρός προ των Πυλών»
Το τζίνι που έχει το όνομα τεχνολογία
βγήκε από το μπουκάλι,
οι πληροφορίες και η τεχνολογία είναι φθηνές,
ώστε να μπορούν όλοι να τις αποκτήσουν.

Σήμερα, μετά την ψήφιση του μνημονίου (30/6/2011) η το Ελληνικό Κράτος επίσημα πέρασε από την Βιομηχανική εποχή στην Εποχή των Πληροφοριών. Εισήλθαμε απροετοίμαστοι σε ένα κόσμο που είναι μόλις είκοσι δύο (22) ετών οπού ο οικονομικός πόλεμος ανθεί, ενώ εμείς ανήκουμε στην γενιά των boby boomers.

Η άποψη ότι ο καπιταλισμός είναι δημιουργική καταστροφή ανήκει στον Δρ. Σάμπετερ. «Ένας αέναος κύκλος καταστροφής του παλιού, του λιγότερο αποδοτικού προϊόντος ή υπηρεσίας, και της αντικατάστασης του από νέα πιο αποδοτικά.»


Ο Δρ. Σάμπετερ πίστευε ότι οι κυβερνήσεις που επιτρέπουν την ύπαρξη του καπιταλισμού, ο οποίος διαλύει τις ασθενέστερες και τις λιγότερο αποδοτικές επιχειρήσεις, θα επιβιώσουν και θα θριαμβεύσουν. Οι κυβερνήσεις που υψώνουν τείχη για να προστατεύσουν τις λιγότερο αποδοτικές θα μείνουν πίσω.

Από σήμερα πρέπει να αμφισβητήσουμε τις απόψεις μας και να επαναπροσδιορίσουμε παλιές αντιλήψεις μας, επειδή αν δεν το κάνουμε εμείς, θα το κάνει κάποιος άλλος για μας χωρίς εμάς. Oι άνθρωποι με τις παλιές αντιλήψεις είναι αυτοί που γυρίζουν προς τα πίσω γρηγορότερα, αν και ο κόσμος είναι μόλις είκοσι δύο (22) ετών.

Ο κόσμος που θα βλέπουμε από σήμερα θα θυμίζει το τραγούδι «Οι καιροί αλλάζουν» που ενώ έχει γραφεί περισσότερο από 40 χρόνια πριν, αντικατοπτρίζει περισσότερα από τα επόμενα 40 χρόνια.

Ένας στίχος του τραγουδιού λέει «Επειδή καλύτερα ν' αρχίσεις να κολυμπάς, αλλιώς θα βουλιάξεις σαν πέτρα».

Με άλλα λόγια, επειδή σήμερα είμαστε απλώς πλούσιοι ή φτωχοί, δεν εξυπακούεται ότι θα είμαστε το ίδιο στο μέλλον μέχρι να γίνουμε 100 ετών.

Η προηγούμενη επιτυχία σας δεν λέει τίποτε

Στο Future Edge (Το όριο του μέλλοντος), ο Τζόελ Μπέικερ αναφέρει «Όταν συμβαίνει μια ριζική αλλαγή, όλα επιστρέφουν στο μηδέν. Η προηγούμενη επιτυχία σας δεν λέει τίποτε.» Σε αυτόν τον νέο κόσμο των ταχύτατων αλλαγών, οι μεταβολές επέρχονται ολοένα και γρηγορότερα, και η επιτυχία μας στο παρελθόν δεν θα σημαίνει τίποτε. Επειδή απλώς εργάζεστε για μια «Καλή εταιρεία σήμερα, δεν σας εξασφαλίζει ότι θα είναι μια καλή εταιρεία και στο μέλλον».

Ακόμη και τα προνόμια των υπαλλήλων αλλάζουν. Η Εποχή των Πληροφοριών θα αλλάξει τους κανόνες των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και πάλι, από Συνταξιοδοτικά Προγράμματα Προνομίων σε Συνταξιοδοτικά Προγράμματα με Συνεισφορά.

Η αλλαγή θα έχει επίδραση και σε προνόμια των υπαλλήλων. «Παλιότερα, ήταν εύκολο να πάρεις δωρεάν εισιτήρια, γιατί ήταν ένα από το προνόμια του να είσαι υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας. Σήμερα όμως, με τις αερογραμμές να βγάζουν σε πλειστηριασμό στο Διαδίκτυο τις άδειες θέσεις, τα αεροπλάνα πετούν γεμάτα και δυσκολεύομαι όλο και περισσότερο να κάνω χρήση ενός προνομίου που λατρεύω.» Κ.Μ

Από 30/6/2010 Οι κανόνες άλλαξαν
Καθώς από την 30/6/2010 για μας σημαίνει το τέλος μιας εποχής, θα σας αναφέρω μερικές αλλαγές που όλοι αντιμετωπίζουμε σήμερα, και που βγήκαν στην επιφάνεια από τότε που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και υψώθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός (www) (1989).
Μερικές από τις αλλαγές είναι:
Ψυχρός Πόλεμος
Παγκοσμιοποίηση
E=mc2 Θεωρία Σχετικότητας Αϊνστάιν
Νόμος Μούρ Ισχύς του μικροτσίπ
Βάρος πυραύλων
Ταχύτητα των μόντεμ
Δύο (2) Δυνάμεις ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ
Κανείς Επικεφαλής
Τράπεζες
Ηλεκτρονικό Κοπάδι
Κυβερνήσεις
Νομικά Πρόσωπα Εταιρείες
Όπλα
Τεχνολογία
Εργαζόμενοι
Μέτοχοι
Ανεργία
Δημιουργική Ανεργία
Εργασία - Καριέρα
Επιχείρηση

1. Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν & ο Νόμος του Μουρ
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κυριαρχούσε η θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Όταν οι ΗΠΑ έριξαν την ατομική βόμβα στην Ιαπωνία (1945), η Αμερική έγινε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του κόσμου και πήρε τη στρατιωτική κυριαρχία από την Αγγλία. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, όλοι πίστευαν ότι η Ιαπωνία θα νικούσε οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το χρηματιστήριο Νικέι φούσκωνε. Αλλά η περίοδος οικονομικής κυριαρχίας της Ιαπωνίας είχε μικρή διάρκεια ζωής, επειδή οι ΗΠΑ επαναπροσδιορίστηκαν. Στράφηκαν από την θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν στο Νόμο του Μουρ που λέει ότι «η ισχύς του μικροτσίπ θα διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες». Σήμερα, οι ΗΠΑ είναι παγκόσμια δύναμη, επειδή ηγείται στην τεχνολογία και στα οπλικά συστήματα.

Αν οι ΗΠΑ είχε παραμείνει προσηλωμένη στην κούρσα των όπλων, ίσως να ήταν σήμερα ένα χρεοκοπημένο έθνος, όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση.

Το 1989 όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, οι χρηματαγορές των ΗΠΑ στράφηκαν γρήγορα στην Εποχή των Πληροφοριών. Αναπροσδιόρισαν την ελευθερία της καπιταλιστικής κοινωνίας, δηλ «η ελευθερία να αλλάζεις γρήγορα».

Η Ιαπωνία αλλά και η Αγγλία δεν μπόρεσαν ακόμη να αλλάξουν τόσο γρήγορα, επειδή και οι δύο χώρες έχουν πολλούς δεσμούς με το φεουδαρχικό σύστημα (μοναρχία της Αγροτικής Εποχής). Περιμένουν το μονάρχη να τις οδηγήσει. Με άλλα λόγια, η καινοτομία συχνά εμποδίζεται από τις παραδόσεις. Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους αλλά και για τα έθνη. «Οι παλιές αντιλήψεις φράζουν το δρόμο των νέων».
Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ξεφορτωθούμε τις παραδόσεις μας, αλλά απλά στην Εποχή των Πληροφοριών και χρειαζόμαστε και τις προωθημένες αντιλήψεις αλλά και τις παλιές.

2. Βάρος πυραύλων & Ταχύτητα των μόντεμ
Όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, το «Ε+mc2» αντικαταστάθηκε από το «Νόμο του Μουρ» και η δύναμη στράφηκε από το βάρος των πυρηνικών κεφαλών στην ταχύτητα του μόντεμ.
Σήμερα ένα γρήγορο μόντεμ κοστίζει πολύ λιγότερο από τους πυρηνικούς πυραύλους. Η ταχύτητα πλέον μετράει περισσότερο από το βάρος.

3. Δύο Δυνάμεις Επικεφαλής & Κανείς επικεφαλής
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχαν δύο (2) υπερδυνάμεις: οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση.
Σήμερα, ο Ιστός (www) έκανε ένα νέο κόσμο χωρίς σύνορα και η παγκόσμια οικονομία είναι πραγματικότητα. Μπορείς να μένεις εδώ, να εργάζεσαι εκεί, να φορολογείσαι αλλού.

4. Τράπεζες & Ηλεκτρονικό Κοπάδι
Σήμερα, το ηλεκτρονικό κοπάδι, (χιλιάδες διαχειριστές μικρών και μεγάλων κεφαλαίων) ελέγχει μεγάλα ποσά χρημάτων, έχει τη δύναμη να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική περισσότερο από τους πολιτικούς.
Αν ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα διαχειρίζεται τα οικονομικά της ζητήματα, δεν αρέσει στο ηλεκτρονικό κοπάδι, αυτό με ένα κλίκ, θα μετακινήσει τα χρήματα του αλλού με την ταχύτητα του φωτός. Αυτό συνέβη στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, και την Κορέα πριν από λίγα χρόνια. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα αυτοματοποιημένα πλέον και με μεγαλύτερη ταχύτητα, και να αφήνει πίσω ορδές πεινασμένων και αστέγων.
Έτσι ήρθε και η Βασιλεία ΙΙΙ που ελέγχει παγκοσμίως την κυκλοφορία του χρήματος και αυξάνει το πιστωτικό όριο των πιστωτικών ιδρυμάτων σε 1/18.

5. Κυβερνήσεις & Νομικά Πρόσωπα (Εταιρείες)
Δεν είναι πλέον οι πολιτικοί που έχουν τη δύναμη σήμερα, όπως την είχαν στη Βιομηχανική Εποχή.
Στην Εποχή των Πληροφοριών, η δύναμη του παγκόσμιου χρήματος είναι που υπαγορεύει συχνά τα ζητήματα μιας χώρας.
Σήμερα, πάμπλουτοι άνθρωποι συχνά έχουν περισσότερα χρήματα και μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από πολλά μεγάλα κράτη. Αυτή η δύναμη έκανε την ισχυρότερη κυβέρνηση στον κόσμο (ΗΠΑ), να πάει τον Γκέιτς στα δικαστήρια για μονοπωλιακή μεταχείριση. «Το τρομακτικό ήταν ότι ο Γκέιτς είχε τα χρήματα για να προσλάβει καλύτερους δικηγόρους από την κυβέρνηση των Η.Π.Α.». Και αυτό επειδή η κυβέρνηση είναι οργανισμός της Βιομηχανικής Εποχής, ενώ ο Γκέιτς είναι άτομο της Εποχής των Πληροφοριών.

Ο Τζορτζ Σόρος στο βιβλίο «Η Κρίση του Παγκόσμιου Καπιταλισμού» περιγράφει ότι πολλές εταιρείες (Νομικά Πρόσωπα) έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από πολλές χώρες της Δύσης.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν εταιρείες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν την οικονομία μιας ολόκληρης χώρας απλώς και μόνο για να επωφεληθούν μερικοί μέτοχοι.
Στα επόμενα χρόνια θα συμβούν πολλές αλλαγές, και καλές και κακές και ο καπιταλισμός θα ξεδιπλωθεί σε πλήρη διάσταση. Παλιές και οι περιττές επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν, ο ανταγωνισμός καθώς και η ανάγκη να είσαι συνεργάσιμος θα ενισχυθούν, θα υπάρξουν τεράστιες συγχωνεύσεις και οι νεότερες εταιρείες θα αγοράζουν την παλαιότερη.

Όλες αυτές οι αλλαγές, συμβαίνουν επειδή το τζίνι που έχει το όνομα τεχνολογία βγήκε από το μπουκάλι, και οι πληροφορίες καθώς και η τεχνολογία είναι τώρα αρκετά φθηνές, ώστε να μπορούν όλοι να τις αποκτήσουν.

Τα καλά & άσχημα νέα
Το πρώτο καλό νέο είναι ότι για πρώτη φορά, ο κανόνας του 90/10 (πλουσίων) έπαψε να ισχύει στην χώρα μας.
Τώρα μπορούν όλοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο internet, στον υπέροχο κόσμο του απίστευτου πλούτου που βρίσκεται στις πληροφορίες και οι πληροφορίες είναι άπειρες. Δεν περιορίζονται όπως περιορίζονταν η γη και τα αποθέματα στους προηγούμενους αιώνες.
Τα άσχημα νέα είναι ότι οι άνθρωποι που μένουν προσκολλημένοι στις παλιές αντιλήψεις μπορεί να συντριβούν από τις αλλαγές που δεχόμαστε τώρα αλλά και από αυτές που πρόκειται να έλθουν.

Σήμερα «Το Διαδίκτυο μοιάζει πολύ με το Κυνήγι του Χρυσού στην Καλιφόρνια το 1850». Με την μόνη διαφορά ότι δεν χρειάζεται να φύγεις από το σπίτι σου για να πάρεις μέρος σε αυτή.  
Γιατί λοιπόν να μην πάρουμε μέρος;
Σε κάθε καλότυχη οικονομικά ευκαιρία, υπάρχουν τριών (3) ειδών άνθρωποι:
 α. αυτοί που δημιουργούν τα γεγονότα,
β. αυτοί που παρακολουθούν τα γεγονότα να συμβαίνουν,
γ. και αυτοί που λένε 'Τι έγινε ρε παιδιά;
Σήμερα «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Μπορούμε να πάρουμε τις ιδέες μας και να δημιουργήσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο με αυτές. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες αυξάνονται αλλά χωρίς την δημιουργικότητα παραμένουμε σε ύπνωση.

Ας ξεκινήσουμε για τα επόμενα 25 έτη
Η Κάρεν και ο Ρίτσαρντ Κάρπεντερ τραγουδούσαν το πολύ ωραίο κομμάτι «Μόλις ξεκινήσαμε».
Όσοι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ γέροι για να ξεκινήσουμε από την αρχή, να θυμόμαστε πάντοτε ότι κάποιοι άλλοι ξεκίνησαν στα 65 (ο συνταγματάρχης Σάντερς στα 66 του).
Όλοι έχουμε το πλεονέκτημα ότι τώρα είμαστε στην Εποχή των Πληροφοριών, όπου δεν έχει σημασία η ηλικία μας αλλά πόσο νέοι είμαστε στο μυαλό. Σήμερα «Ο κόσμος είναι 22 ετών».

Η πιο σημαντική σας επένδυση
Στο σημερινό κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, η πιο σημαντική επένδυση που μπορείτε να κάνετε είναι μια επένδυση στην ισόβια εκπαίδευση και την αναζήτηση νέων ιδεών.
Σήμερα έχουμε τη δύναμη να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με λίγα χρήματα, αλλά και έναν κόσμο αφθονίας χρημάτων. Για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με άφθονα χρήματα, απαιτείται δημιουργικότητα, υψηλό επίπεδο οικονομικής και επιχειρηματικής κατάρτισης, αναζήτηση ευκαιριών αντί για ασφάλεια, να είμαστε συνεργάσιμοι και όχι ανταγωνιστικοί.
Στην εποχή των Πληροφοριών, γρήγορων αλλαγών, λιγότερων εγγυήσεων, και περισσότερων ευκαιριών, η οικονομική παιδεία και οι επενδυτικές γνώσεις έχουν ζωτική σημασία.

Τι μας επιφυλάσσει το αύριο ??? Τι και πώς θα είναι Η Ελλάδα ???
Πιστεύω ότι θα γίνει ότι ήταν κάποτε η Ιερουσαλήμ για τους Σταυροφόρους.
Ένας Τόπος που αν πληρώνεις Φόρους σου προσεύχεσαι σε όποιον Θεό θέλεις.
Ένας καινούριος Τόπος όπου ένας που δεν είχε ούτε σπίτι χθες, αύριο θα διαφεντεύει μια Εταιρία. Αυτός που διαφέντευε μια πόλη, θα ζητιανεύει στον δρόμο…..
Εδώ στην νέα Ελλάδα του κόσμου, δεν θα είσαι αυτό που γεννήθηκες αλλά αυτό που είσαι άξιος να γίνεις. Έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που ξέρουμε.

Eμείς οι μετά των 50 ?? Η γενιά των baby boomers ??? (1946-1964)
Το σύνθημα « Μην κόβετε την Κοινωνική Ασφάλιση για την Μείωση των κρατικών Ελλειμμάτων» που επικρατεί στις ΗΠΑ ήρθε και σε μας..
Απλά έχουμε μια απλή επιλογή. Να περνάμε τον καιρό μας ζωντανοί οι πεθαμένοι.
Η επιλογή και η δημιουργικότητα είναι στα χέρια μας.
«Μόλις ξεκινήσαμε…….». «Αν ο Θεός θέλει να πάμε εκεί, τότε είμαστε ασφαλείς στα χέρια του αν όχι ... ο Θεός να μας ευλογεί». «Ο κόσμος μας είναι 22 ετών και εμείς ηλικίας άνω των 50».
«Ο Θεός να μας έχει καλά».