Σελίδες

Νικολάι Κοντράτιεφ (Nikolai Kondratieff)


Νικολάι Κοντράτιεφ 
(Nikolai Kondratieff)


Ο πρώτος που ανακάλυψε και μελέτησε το μεγάλο οικονομικό κύκλο της συγχρόνου ελεύθερης οικονομίας μας ήταν, κατά ειρωνεία της τύχης, ένας Ρώσος οικονομολόγος ονόματι Νικολάι Κοντράτιεφ (Nikolai Kondratieff). 

Όταν αναγνώρισε για πρώτη φορά το μεγάλο κύκλο, ο Κοντράπεφ εργαζόταν στο πρώτο πενταετές γεωργικό σχέδιο υπό τον Στάλιν και μελετούσε την παραγωγή και τις τιμές των δημητριακών στο Δυτικό κόσμο. 

Αφού έριξε μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία που είχε συλλέξει, άρχισε να βλέπει την παρουσία του μεγάλου κύκλου σε όλες τις τιμές και τους όγκους της παραγωγής. Εντυπωσιασμένος απ' το φαινόμενο αυτό άρχισε να μελετάει κι άλλες μεταβλητές, όπως επιτόκια και απασχόληση, και είδε ότι κι αυτές ακολουθούν την ίδια συμπεριφορά. Ο Κοντράτιεφ έκανε εκτεταμένη έρευνα γύρω απ' αυτό το θέμα και δημοσίευσε τις ανακαλύψεις του το 1926. 

Ήταν πεπεισμένος για την ύπαρξη ενός χρονικοί κύκλου μεγάλου μήκους κύματος κατά τη διάρκεια του οποίου το καπιταλιστικό σύστημα γνωρίζει αρχικά μια άνθιση και στη συνέχεια μια κατάρρευση. 


Ο Στάλιν, φυσικά, ευχαριστήθηκε πολύ με την ιδέα της αναπόφευκτης κατάρρευσης του παγκόσμιου Δυτικού οικονομικού συστήματος. Εξοργίστηκε όμως με την ανακάλυψη του Κοντράτιεφ ότι το σύστημα θα ορθοποδούσε και πάλι μετά την κατάρρευση του και θα επανερχόταν δυνατότερο παρά ποτέ κατά την επόμενη περίοδο άνθισης, αφού θα είχε καθαριστεί απ' τις αδυναμίες του.

Η έρευνα του Κοντράτιεφ έδειξε ευδιάκριτους χρονικούς κύκλους μεγάλου μήκους κύματος από το 1789 μέχρι την ερευνά του στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Ως ανταμοιβή για την ερευνά του ο Κοντράτιεφ φυλακίστηκε σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων όπου και πέθανε το 1938

Η οικονομική κατάρρευση της Δύσης που είχε προβλέπει είχε ήδη συμβεί με τη μορφή της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης. 

Ο Αλεξάντερ Σολζενίτσιν κατέγραψε το θάνατο του Κοντράτιεφ στο βιβλίο του «Το Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ».