Σελίδες

Δέκα Χρόνια Εγγύηση για τις Νέες Οικοδομές


Δέκα Χρόνια Εγγύηση για τις Νέες Οικοδομές



Μόνο πιστοποιημένες εταιρείες θα μπορούν να κατασκευάζουν Ιδιωτικά έργα

Ιδιωτικό Συμφωνητικό, που θα προβλέπει αυστηρούς ελέγχους, υποχρεωτική ασφάλιση για δέκα χρόνια ακόμα και δυνατότητα αφαίρεσης του έργου από την εταιρεία που το κατασκευάζει σε περιπτώσεις καθυστερήσεων και κακοτεχνιών, θα υπογράφουν σύντομα οι ιδιοκτήτες και οι κατασκευαστές όλων των ιδιωτικών έργων.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ (2003) ήδη επεξεργάζεται σχέδιο του ιδιωτικού συμφωνητικού που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά θα προτείνεται να υιοθετηθεί από όσους ξεκινούν να χτίσουν με στόχο να θωρακιστούν οι πολίτες από την αυθαιρεσία που υπάρχει σήμερα ιδιαίτερα στο χώρο των μικρών οικοδομών. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ που προωθεί με Προεδρικά Διατάγματα με στόχο να εξυγιάνει το χώρο της οικοδομής και να εξασφαλίσει οι ιδιοκτήτες θα παραλαμβάνουν ποιοτικά κτίρια.



ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Με τις νέες ρυθμίσεις όλα τα σπίτια που κατασκευάζονται, παραδίδονται με 10 χρόνια εγγύηση από τον κατασκευαστή, θα μπορούν να κατασκευάζουν ιδιωτικά έργα μόνο πιστοποιημένες εταιρείες που θα εγγραφούν στα μητρώα που δημιουργούνται ενώ καθιερώνονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικό σώμα επιθεωρητών ιδιωτικών έργων που θα περνάει από «μικροσκόπιο» το 10% όλων των έργων.

Αιμορραγία 1,5 δισ. ευρώ
Με τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανίζεται αποφασισμένη να σταματήσει την αυθαιρεσία που υπάρχει τώρα στο χώρο της οικοδομής, αλλά και την «αιμορραγία» της παράνομης οικοδομικής δραστηριότητας που εκτιμάται ότι φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα του ΙΟΚ, η νόμιμη ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ξεπερνά σε ετήσια αξία τα 10 δισ. ευρώ.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό που θα συστήνει το ΥΠΕΧΩΔΕ να συνάπτουν όλοι όσοι ξεκινούν να κατασκευάσουν έργα θα έχει σκοπό να θωρακίσει το συμφέροντα των πολιτών, αλλά και των κατασκευαστών.

Τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνονται σε αυτό είναι τα εξής:

1. Ο ιδιοκτήτης του έργου δικαιούται να παρακολουθεί ο ίδιος και με διπλωματούχο μηχανικό της επιλογής του την εκτέλεση των εργασιών. Ο κατασκευαστής θα πρέπει να ενημερώνει τον επιβλέποντα μηχανικό και να συμμορφώνεται στις υποδείξεις του. Σε περιπτώσεις διαφωνίας θα πρέπει να γνωστοποιείται εντός δέκα ήμερων και η κατασκευαστική εταιρεία να μην προβεί σε επικάλυψη προηγουμένων εργασιών. Αν υπάρξει πλήρης διαφωνία θα επιλύεται από τα αρμόδια δικαστήρια.

2. Ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος να ασφαλίζει το έργο στο στάδιο κατασκευής του κατά παντός κινδύνου.

3. Επίσης υποχρεώνεται να ασφαλίσει το έργο για δέκα χρόνια από την παράδοση του στον ιδιοκτήτη με συμβόλαιο επαγγελματικής αστικής ευθύνης.

4. Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει ουσιώδεις ζημιές που προκαλούνται στο έργο από κρυφά ελαττώματα και αστοχίες.

5. Ο κατασκευαστής είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πληρωμή προστίμων από πολεοδομικές και αστυνομικές παραβάσεις.

6. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να κηρύξει έκπτωτο τον κατασκευαστή αν η ολοκλήρωση του έργου καθυστερήσει πάνω από έξι μήνες από την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί, αλλά και αν διαπιστώσει τρεις φορές κακοτεχνίες που προκαλούν ουσιώδη ελαττώματα που απαιτούν κατεδάφιση. Και στις δυο περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει αποζημίωση.

7. Προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι των υλικών.

8. Επιτρέπεται στον κατασκευαστή να χρησιμοποιεί υπεργολάβους, οι οποίοι όμως θα είναι εγγεγραμμένοι στα επίσημα μητρώα που θα γίνουν.

9. Μάλιστα δημιουργούνται ειδικά μητρώα για τεχνίτες αλλά και εξειδικευμένες επιχειρήσεις. Στα μητρώα των τεχνιτών θα προβλέπονται 16 ειδικότητες (μονώσεων, κτιστών, ξυλουργών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κλπ). Για τις εξειδικευμένες επιχειρήσεις (πρασίνου, ανελκυστήρων, ειδικών μονώσεων κλπ.) θα προβλέπονται 7 έως 8 κατηγορίες

Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ 9-10/8/2003