Σελίδες

Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

2013. Ο πλανήτης έχει πλέον 7 δισεκατομμύρια κατοίκους που όλοι επιθυμούν να ζήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Όταν ο Adenauer αγόρευε στη Βουλή, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν μόλις 2,5 δισεκατομμύρια – ενώ οι Ευρωπαίοι ήταν 500 εκατομμύρια.
Σήμερα, 2013 οι Ευρωπαίοι είναι ακόμη 500 εκατομμύρια, ενώ αποτελούμε το 8,7% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, παράγουμε το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και δαπανάμε το 50% περίπου, από όσο ξοδεύει ολόκληρος ο πλανήτης.

Δεν μπορούμε να παράγουμε εδώ κάτω τα αγαθά που μας χρειάζονται,
με την απαιτούμενη ποιότητα και με μικρότερο κόστος.
Η άφθονη ηλιακή ενέργεια, η μικροβαρύτητα και το απόλυτο κενό
που υπάρχουν στο διάστημα και στη σελήνη
επιτρέπουν την παραγωγή νέων τύπων καθαρών
τροφίμων και φαρμάκων ,
μεγάλων και τελείων κρυστάλλων και νέων μεταλλικών κραμάτων.

Η Αμερικάνικη διαστημική οικονομία άνω των $500 δισεκατομμυρίων
θα δημιουργήσει 20 εκατομμύρια νέες δέσεις εργασίας...
Η Αμερικανική Σεληνιακή Βάση Luna στον Κρατήρα Cayler έχει τεθεί σε λειτουργία ????
Η Σοβιετική διαστημική βάση "Kosmograd έχει τεθεί σε λειτουργία ????


Κάθε εφεύρεση απ' τον τροχό μέχρι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχει βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη, και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να μαρτυρούν κάποια δυστοκία νέων ιδεών ή κάποια κάμψη στην εξεύρεση νέων τρόπων αντιμετώπισης των παγκοσμίων προβλημάτων.

Κι αυτό περιλαμβάνει τα πάντα: απ' το πρόβλημα της εξεύρεσης αρκετών τροφίμων μέχρι το πρόβλημα της οικοδόμησης μονίμων διαστημικών αποικιών. Η γενετική μηχανική πραγματοποιεί μεγάλες προόδους οι οποίες θ αυξήσουν την παραγωγή τροφίμων στο μέγιστο βαθμό και θα μας βοηθήσουν να θρέφουμε τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Αλλά και στο θέμα της διαβίωσης και εργασίας στο έξω διάστημα η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αλματώδης.

Σήμερα οι επικοινωνίες και οι μεταφορές σε συνδυασμό με τις εφευρέσεις, συνδέονται άμεσα με την διεθνοποίηση της οικονομίας.

Υπάρχουν δύο (2) ειδών εφευρέσεις
α. Οι εφευρέσεις που ανήκουν στην κατηγορία των κεφαλαιουχικών αγαθών που επινοούνται σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κόστους παραγωγής των καταναλωτικών προϊόντων, και αναπτύσσονται συνήθως στα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης τωv βιομηχανιών και της κυβέρνησης.
β. Οι εφευρέσεις που ανήκουν στην κατηγορία των καταναλωτικών αγαθών και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν τη ζωή ταυ αγοραστικού κοινού μάλλον παρά την απόδοση της βιομηχανίας. Οι εφευρέσεις αυτές προέρχονται τόσο τον ιδιωτικό τομέα όσο κι απ' τα τμήματα R & D  βιομηχανίας.

Ο j. Schmookler, καθώς τονίζει ο Mandel, "προσπάθησε ν' αποδείξει ότι ο κύκλος των ευρεσιτεχνιών συνδέεται στενά με τον κύκλο της επιχειρηματικής δραστηριότητας γενικά, και δεν προηγείται απ' αυτόν ούτε τον προλαμβάνει."

Ο Mandel συνεχίζει, "Αν και η επιχειρηματολογία φαίνεται αρκετά πειστική, ωστόσο δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε ποιοτικά διάφορους τύπους ευρεσιτεχνιών και συνεπώς δεν απαντά στο ερώτημα που θέτουμε. Αυτό που έχει καθοριστική σημασία είναι το φαινόμενο των ευρεσιτεχνιών που επιτρέπουν ριζικές αλλαγές, και όχι ο κύκλος των ευρεσιτεχνιών γενικά."

Τα χαμηλά επιτόκια και οι μισθοί σε συνδυασμό με τις φτηνές πρώτες ύλες οδηγούν τότε σε αύξηση των κερδών κι επομένως και των διαθεσίμων επενδυτικών κεφαλαίων για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας.
Η εφαρμογή των εφευρέσεων αυτών επιταχύνει με τη σειρά της την εξάπλωση της οικονομίας συντελώντας σε παραπέρα αύξηση των κερδών και της παραγωγικότητας.. Οι εφευρέσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και εφαρμόζονται και κεφαλαιοποιούνται επίσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανόδου. Κατά την οικονομική άνοδο δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων γιατί η οικονομία έχει ξεπεράσει την κατάσταση της παρακμής και της στασιμότητας και δεν ψάχνει καινοτομίες για να θεραπεύσει τις ασθένειες της.

Για ένα διάστημα οι εταιρείες θα εξακολουθούν να λειτουργούν για να καλύπτουν τα πάγια έξοδα τους.
Σύντομα όμως οι τιμές θα πέσουν πολύ κάτω και οι εταιρείες θα αρχίσουν να βάζουν λουκέτο. Κάθε μέρα που θα περνάει, η ανεργία και οι χρεωκοπίες θα φτάνουν σε νέα ύψη και η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά. Καθώς η παρακμή θα συνεχίζεται και οι εταιρείες δε θα εξαπλώνονται πλέον (όσες θα επιζούν μετά τα πρώτα χρόνια της παρακμής) θ' αρχίσει να συντελείται μια συσσώρευση κεφαλαίων.
Τα επιτόκια, οι μισθοί και τα ημερομίσθια πέφτουν κατά τη διάρκεια της παρακμής και κατά συνέπεια η εικόνα των κερδών αρχίζει κάποια στιγμή να βελτιώνεται. Ωστόσο, καθώς οι εταιρείες απέκτησαν την τάση ν' αποφεύγουν τον κίνδυνο, αργούν πολύ ν' αρχίσουν να επεκτείνονται και να κάνουν μεγάλες δαπάνες.

Οι επικοινωνίες και οι μεταφορές ..............
Πρώτον, δημιουργούν τις δικές τους βιομηχανίες με την έννοια των επενδύσεων και του κέρδους. πχ. οι τομείς των ηλεκτρονικών, των τηλεπικοινωνιών, της αεροπλοΐας, της ναυτιλίας, των σιδηροδρόμων και των δορυφόρων. Όλοι αυτοί οι τομείς εξελίχτηκαν σε τεράστιες βιομηχανίες που περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες οι οποίες απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους και συνεισφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία.

Δεύτερον, οι εταιρείες αυτές αυξάνουν το διεθνές και διηπειρωτικό εμπόριο και τελικά ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Η ώθηση την οποία ενεργούν επί του εμπορίου ενθαρρύνει την ανάπτυξη και κεφαλαιοποίηση νέων εφευρέσεων και προϊόντων που δεν ανήκουν κατ' ανάγκη στο χώρο των μεταφορών και των επικοινωνιών.

Όλοι μας γνωρίζουμε τις μεγάλες εφευρέσεις που έγιναν στους δύο αυτούς τομείς, όπως είναι το τηλέφωνο, ο τηλέγραφος, το αυτοκίνητο, το τραίνο, το αεροπλάνο, ο δορυφόρος, το μετρό, η τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το πετρελαιοφόρο πλοίο, για ν' αναφέρουμε λίγες μόνο απ' τις πολλές εφευρέσεις που διαμόρφωσαν τα πεπρωμένα των εθνών με τον αντίκτυπο που είχαν στη διεθνή οικονομία. Αυτό που δεν είναι τόσο φανερό είναι ότι οι εφευρέσεις αυτές οδήγησαν στην ευρεία χρησιμοποίηση όλων των άλλων εφευρέσεων στη διεθνή αγορά.

Υπάρχει, βέβαια, και η κακή πλευρά του πράγματος, γιατί πρέπει να ομολογήσουμε ότι η τεχνολογία άνοιξε επίσης την πόρτα σε μια ενδεχόμενη ολική καταστροφή του κόσμου.

Το απέραντο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο (internet) που δημιούργησε η νέα τεχνολογία και το οποίο συνδέει κάθε γωνιά της γης με τον υπόλοιπο κόσμο δια μέσου ηλεκτρικών παλμών, μπορεί να θεωρηθεί ως το κεντρικό νευρικό σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι δυνατότητες του συστήματος αυτού δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως απ' τα εκατομμύρια των καθημερινών του χρηστών.

Tο διεθνές νομισματικό σύστημα είναι ο κύριος ρυθμιστής του πώς λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Με τη διαμάχη για τις τιμές συναλλάγματος, την οικτρή κατάσταση των οικονομιών του Τρίτου Κόσμου και την ασταθή κατάσταση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, αρχίζουμε ν' ακούμε για ένα νέο νομισματικό σύστημα. Το γεγονός είναι ότι ήδη έχουμε ένα νέο νομισματικό σύστημα που οφείλει τη ζωή του στις καινοτομίες και στη νέα τεχνολογία στο χώρο των επικοινωνιών.

Ο Walter Wriston, πρώην πρόεδρος της Citicorp, μιλάει για το νέο αυτό σύστημα σε μια στήλη της The Wall Street Journal της 12ης Νοεμβρίου 1985.
Το νέο σύστημα δεν οικοδομήθηκε από πολιτικούς ούτε από οικονομολόγους. Το οικοδόμησε η τεχνολογία. Εν μέρει, το νέο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι το τυχαίο παραπροϊόν των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων και του ότι οι μηχανικοί έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα μέχρι τα 300 GHz. Όπως ο Έντισον δεν μπόρεσε να προβλέπει την εμπορική αξία του φωνογράφου του, έτσι και οι άνθρωποι που συνέδεσαν τον κόσμο μέσω των τηλεπικοινωνιών δεν αντιλήφθηκαν πλήρως ότι έκτιζαν την υποδομή μιας παγκόσμιας αγοράς.
Η σύγκλιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών παρήγαγε ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, που με τη σειρά του επέτρεπε τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομισματικού συστήματος του Κανόνα της Πληροφορικής. Αυτό επέφερε σ' όλον τον κόσμο μια πραγματική επανάσταση. Οι πολιτικές, ρυθμιστικές και οικονομικές έννοιες και συμφωνίες έχασαν ξαφνικά ένα μέρος της σημασίας τους και ο καδένας, απ' τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέχρι τους πολιτικούς, έχει νέα θέματα για να στενοχωριέται. Ο νέος Κανόνας της Πληροφορικής, αντίθετα με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις, δεν υπόκειται σε αποτελεσματικά πολιτικά μαστορέματα ...

Πριν απ' την έλευση του Κανόνα της Πληροφορικής, αν μια χώρα δεν ήθελε τον κανόνα χρυσού ή τον κανόνα ανταλλαγής χρυσού ή τις συμφωνίες του Bretton Woods, μπορούσε οικιοθελώς να εξέλθει απ' το σύστημα.
Κάποιος υπουργός οικονομικών θα συγκαλούσε μια συνέντευξη τύπου και θα εξηγούσε ότι οι τρέχουσες διεθνείς ρυθμίσεις ήταν μη ικανοποιητικές και ότι η χώρα του δε θα συνέχιζε. Αυτή ήταν η τύχη του κανόνα ανταλλαγής χρυσού και του κανόνα σταθερής ανταλλαγής που όριζαν οι συμφωνίες του Bretton Woods.
Σήμερα, δεν είναι δυνατό με κανέναν τρόπο να εξέλθει μια χώρα οικιοθελώς απ' τον Κανόνα της Πληροφορικής. Δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί κανείς σ' αυτόν τον πλανήτη.

Η μαζική αυτή αναταξινόμηση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη γιατί οι επιστήμονες που δημιούργησαν την τεχνολογία δεν συγκέντρωσαν την προσοχή τους στη δημιουργία της παγκόσμιας αγοράς και οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις δεν ήταν αρκετά εξασκημένες για να προβλέψουν τον αντίκτυπο των τεχνολογικών εξελίξεων στις τιμές των νομισμάτων. Αλλά είτε είναι έτοιμοι είτε όχι, η τεχνολογία δεν πρόκειται να φύγει, η αγορά δε θ σταματήσει να παίρνει αποφάσεις κάθε κλάσμα του δευτερολέπτου και ο Κανόνας της Πληροφορικής επιβάλει τις κυβερνήσεις θα πρέπει να μάθει να ζει μαζί του υποχρεωτικά.

Ο Wriston είναι εξαιρετικά ακριβής στην ερμηνεία του για τον χαρακτήρα του νέου μας νομισματικού συστήματος, αλλά δεν μπόρεσε  να δει τις ακόμα πιο δραματικές αλλαγές που θα συμβούν. Αυτό που περίγραψε ήταν το hardware του αναδυόμενου νέου συστήματος ενώ ακόμη δεν έχουμε δει πλήρως το software, που θα εισαχθεί ως λύση στην επερχόμενη χρηματοοικονομική κατάρρευση.

Πλησιάζει η μέρα της ηλεκτρονικής εκκαθάρισης των λογαριασμών στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ότι χωρίς άλλο θα επέλθει κατάρρευση του υπάρχοντος τραπεζικού συστήματος.

Το νέο τραπεζικό σύστημα που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης θα ταιριάζει πολύ καλά με το νέο διεθνές νομισματικό σύστημα και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και κατάλληλο για τη διεθνή ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας. Η υπάρχουσα τραπεζική τάξη  ήδη κάθεται σ' αναμμένα κάρβουνα εν όψη της επόμενης οικονομικής επιβράδυνσης που θα τη σπρώξει χωρίς αμφιβολία στο γκρεμό.

Οι επικοινωνίες και οι μεταφορές είναι οι ηγέτες της μετάβασης της οικονομίας απ' τη κάμψη, η στη ανάκαμψη.

1. Η περιοδική έκδοση The Saturday Evening Post, στο τεύχος Μαρτίου 1985, περιείχε ένα άρθρο με τίτλο, "American Business: Heading Into Orbit"
Στο άρθρο αυτό οι Arthur και Ann Zeigler κάνουν κάποιες σκέψεις και προβλέπεις για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον εν ίδει μιας οικονομικής εξάπλωσης στο διάστημα. Πρόκειται μονάχα για ένα ακόμη παράδειγμα της μεγάλης επίδρασης της τεχνολογίας και των καινοτομιών στην οικονομία.

Γράφουν:
Επιστήμονες και στελέχη εταιριών δουλεύουν σκληρά πάνω σε προσχέδια διαστημικών βιομηχανιών που θα απασχολούν χιλιάδες άτομα και θα κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια ... Η Αμερικανική Σεληνιακή Βάση Luna στον Κρατήρα Cayler θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το έτος 2000, δηλαδή σε 15 μόλις χρόνια από τώρα.

2. Το 1977, μια μελέτη της NASA πρότεινε τη βάση του Cayler ως παράδειγμα του πώς θα μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται άνθρωποι στο φεγγάρι. Τον Οκτώβριο του 1984, πάνω από 100 επιστήμονες της NASA και των Πανεπιστημίων συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για να σχεδιάσουν το πώς η Luna θα καταστεί το ερευνητικό και εμπορικό κέντρο της διαστημικής βιομηχανίας ...

3. Η Εταιρεία Mcdonnell Douglas υπολόγισε ότι το μέγεθος της διαστημικής αγοράς κατά τη περίοδο 1984-1994 θα φτάσει
  Ä      τα $10-$20 δισεκατομμύρια για τις επικοινωνίες,
Ä      το $1 δισεκατομμύριο για την "αίσ8ηση εξ αποστάσεως"
Ä      τα $20-$40 δισεκατομμύρια για τα υλικά και τη βιομηχανική παραγωγή και
Ä      τα $4-$6 δισεκατομμύρια για τις υπηρεσίες τροχιακής μεταφοράς.
4. Ο αντιπρόσωπος D.K Akaka της Χαβάης, ιδρυτής της 164μελούς διακομματικής Επιτροπής Διαστήματος του Κονγκρέσσου, υπολόγισε ότι η εμπορική διαστημική δραστηριότητα μπορεί μέχρι το 2000 ν' αξίζει $200-$300 δισεκατομμύρια για την εθνική μας οικονομία και ενδέχεται κατά την επόμενη δεκαετία να δημιουργήσει μέχρι και 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

5. Ο αντιπρόσωπος Robert s. Walker της Πενσυλβανίας συμφωνεί κι αυτός. Πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "α. θα πρέπει να θέσουν ως στόχο την οικοδόμηση μιας διαστημικής οικονομίας $500 δισεκατομμυρίων η οποία θα δημιουργήσει 20 εκατομμύρια νέες δέσεις εργασίας έως το τέλος του αιώνα ...
β. Δεν μπορούμε να παράγουμε εδώ κάτω τα αγαθά που μας χρειάζονται, με την απαιτούμενη ποιότητα και με μικρότερο κόστος; Στην πραγματικότητα όχι.
γ. Η άφθονη ηλιακή ενέργεια, η μικροβαρύτητα και το απόλυτο κενό που υπάρχουν στο διάστημα και στη σελήνη επιτρέπουν την παραγωγή νέων τύπων καθαρών φαρμάκων, μεγάλων και τελείων κρυστάλλων και νέων μεταλλικών κραμάτων.
δ. Η σελήνη είναι πηγή του πιο αναγκαίου στοιχείου των καυσίμων των διαστημοπλοίων. (Το υγρό οξυγόνο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο αποτελεί σημαντικό μέρος του φορτίου που μεταφέρουν τα διαστημικά λεωφορεία).
ε. Τα σεληνιακά πετρώματα που έφεραν στη γη οι αστροναύτες αποδείχτηκε ότι αποτελούνται κατά το ήμισυ από οξυγόνο. Αν μπορέσουμε να κατασκευάσουμε προκεχωρημένους μεταλλευτικούς σταθμούς στη σελήνη, θα μπορούμε να παράγουμε τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και να προμηθεύουμε με καύσιμα τα διαστημόπλοια, τους διαστημικούς σταθμούς, τις διαστημικές αποικίες, τα διαστημικά αγροκτήματα και τα διαστημικά εργοστάσια ."

6. Μια μελέτη που έκανε η General Dynamics για λογαριασμό της NASA προβλέπει ότι μέχρι το 90 τοις εκατό (90%) των υλικών που χρειάζονται για τις διαστημικές κατασκευές μπορούν ν' αποκτηθούν με όρυξη απ' τη σελήνη ...

7. Η Σοβιετική Ένωση εκτιμάει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της "εξωγήινης βιομηχανίας" και της διαστημικής βιομηχανικής παραγωγής θα φτάσει τα $50 δισεκατομμύρια ήδη απ' το 1990. Για να ενθαρρύνουν αυτήν την επέκταση των Σοβιετικών οικονομικών συνόρων, οι Σοβιετικοί κατασκευάζουν ένα διαστημικό όχημα που θα είναι ικανό να μεταφέρει στο διάστημα 200 έως 400 τόνους -10 έως 20 φορές το ωφέλιμο φορτίο του διαστημικού λεωφορείου. Οι Σοβιετικοί σκοπεύουν ακόμα να κατασκευάσουν τη διαστημική βάση "Kosmograd" μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80. Η βάση αυτή θα έχει αρκετές εκατοντάδες κατοίκους και θα οδηγήσει σε μια Σοβιετική σεληνιακή βάση. Η Σοβιετική Κυβέρνηση εκπαιδεύει ήδη 300 απ' τα εξυπνότερα παιδιά της στη Μόσχα σ' ένα ειδικό σχολείο για αποικιστές του διαστήματος.
Κυβερνήσεις αλλά και ιδιωτικός τομέας, μεγάλοι και μικροί, Ανατολή και Δύση προετοιμάζονται νια να κάνουν δουλειά στο διάστημα.

Όπως οι προγονοί μας ακολούθησαν τον ήλιο και τους ανέμους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, έτσι κι εμείς και τα παιδιά μας ακολουθούμε αντίστροφα τις ακτίνες του ήλιου με κατεύθυνση την πηγή τους και πέρα απ' αυτήν."

Το διάστημα είναι μονάχα μια απ' τις περιοχές που θα γνωρίσουν τεράστια ανάπτυξη και πρόοδο κατά την επόμενη οικονομική περίοδο ακμής του μεγάλου κύματος.

Η βιοτεχνολογία κι η γενετική θα χαράξουν νέα σύνορα για τη βιομηχανία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η χρησιμοποίηση των ρομπότ θ' ανοίξουν αμέτρητους δρόμους για την ανάπτυξη της οικονομίας.