Σελίδες

Τα ΣΧΕΔΙΑ 
για και το Ενεργειακό της Μέλλον της Ελλάδας 
και για την Κρήτη


  Η Ελλάδα μια χώρα με άπλετο ήλιο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ποντάρουμε «τα ρέστα μας» στην ηλιακή ενέργεια. Από τον χάρτη κατανομής της ηλιοφάνειας στην Ευρώπη, η Κρήτη και το Αιγαίο εισπράττουν «κιλοβάτ Σαχάρας»

Ο Ήλιος είναι αναμφισβήτητα μια διαρκής και ισχυρή πηγή ενέργειας για τον πλανήτη μας. Αρκεί να πούμε ότι μέσα σε μία μόνο ώρα παρέχει αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες όλης της Γης. Αυτό σημαίνει βασικά ότι το να καλύψουμε μόνο το 0,1% της επιφάνειας της Γης με ηλιακά κύτταρα θα ήταν αρκετό για να καλύψουμε τις παγκόσμιες ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Για να είναι οικονομικά βιώσιμη η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, το κόστος της θα πρέπει να ανέρχεται σε λιγότερο από ένα (1) δολάριο ανά Watt, ώστε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθ' όλη τη διάρκεια ζωής του φωτοκυττάρου (με κόστος της τάξης των 5-10 σεντ ανά κιλοβατώρα (KWh)) να είναι στο ίδιο επίπεδο με το τρέχον κόστος της παραγόμενης από υδρογονάνθρακες ηλεκτρικής ενέργειας.


Οι μέχρι τώρα περιβαλλοντικές πολιτικές έχουν υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να επιδοτούν την παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά και την παραγωγή φωτοβολταϊκών (κυρίως πυριτίου) που έχουν κανονικά κόστος παραγωγής ανά Watt περίπου 2-3 φορές υψηλότερο από την τιμή του δικτύου. Αυτό είναι ένα απολύτως απαραίτητο μέτρο από περιβαλλοντική άποψη, αλλά δεν είναι οικονομικά βιώσιμο. Συνεπώς, προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για τεχνολογίες πιο αποδοτικών και φθηνών φωτοβολταϊκών.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα από τα σημεία μέγιστης ηλιοφάνειας του πλανήτη, με αποτέλεσμα η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας να είναι πιο βιώσιμη οικονομικά από ότι στις βορειότερες χώρες. Άρα τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να αναδειχθούν σε στρατηγική επένδυση για τη χώρα μας και να καταστρωθεί ένα στρατηγικό σχέδιο έρευνας σε αυτά.

Τα σχέδια για την Κρήτη και το ενεργειακό της μέλλον αποκαλύπτονται μέσα από μια μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ!

Υπάρχει μια μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, που εγώ τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν είχα προσέξει.

Βρίσκεται στη σελίδα http://www.rae.gr/site/categories_new/renewable_power/ape_penetration.csp , στο κάτω μέρος και ο σύνδεσμος είναι http://www.rae.gr/site/file/system/docs/misc/file20122011

Προφανώς δε διαβάζεται αυτή η μελέτη παρά μόνο από ειδικούς, όμως από τον τίτλο και την εισαγωγή φαίνεται ότι ψάχνει να βρει τι θα συμβεί σε όλη την Ελλάδα αν μπουν στο σύστημα 5 έως 8 GW (5.000 έως 8000 MW) από αιολικά, μέχρι το 2025.

Ας θυμηθούμε την αναφορά του Τσούτσου "800 MW για την Κρήτη είναι διαχειρίσιμα".

Το πολύ σημαντικό είναι και πρώτη φορά το βρίσκω γραμμένο καθαρά σε μελέτη (και μάλιστα του ΕΜΠ), να δει κανείς ότι στα σενάρια, όλη η Ελλάδα και η Κρήτη έχουν περισσότερα θερμικά εργοστάσια απ' όσα υπάρχουν σήμερα!

Φιγουράρει πρώτος πρώτος ο Αθερινόλακκος, το εργοστάσιο στην Κορακιά (παρά το γεγονός ότι δεν κατονομάζεται) αλλά και μονάδες στα Χανιά.

Όμως με παραγωγή 5 έως 8 GW (5.000 έως 8000 MW) από τα αιολικά + Watt από τα φωτοβολταικά, έχει αυτή η παραγομένη ενέργεια επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και στις καλλιέργειες ????.

Αυτά για να ξέρουμε τι μας γίνεται και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Αλλά αν συμφωνήσουμε ότι η παραγομένη ενέργεια 5 έως 8 GW έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και στις καλλιέργειες τότε ποιός είναι αυτός που θα ΠΕΙ ή θα ΔΙΑΤΑΞΕΙ εκκένωση πληθυσμού από τις περιοχές που γίνονται και θα γίνουν τα  θερμικά εργοστάσια ????

Αλλά μπορούν να γίνουν ΟΧΙ βίαιες (στρατιωτικές ή πολεμικές) αλλά αναίμακτες οικονομικές και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί και κάποιος μολυσματικός ιός.  

Κατά τη γνώμη μου δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μια και το Πετρέλαιο (Μαύρος Χρυσός) σύμφωνα με την θεωρία Χάμπερτ περί «Κορύφωσης της Παραγωγής Πετρελαίου» ( το λεγόμενο «peak-oil») δηλ. η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αγγίζει σύντομα το σημείο κορύφωσής της και
      α). γι αυτό πουθενά στον κόσμο δεν κατασκευάζονται νέα διυλιστήρια,
   β). κανείς δεν ποντάρει στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων υπέρ της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον,
   γ). η αμερικάνικη παραγωγή πετρελαίου είχε σημείο κορύφωσής της το 1970-1972 και ακολούθησε πτωτική καμπύλη.
    δ). Το 2005, οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ ήταν διπλάσιες από την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου.
   ε). Η παραγωγή στη Ρωσία, τη δεύτερη μετά τη Σαουδική Αραβία μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα στον πλανήτη, μειώνεται μετά από μία δεκαετία ισχυρών ρυθμών αύξησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.


Πάντως, ένα είναι σίγουρο μέχρι το 2025 τίποτε δεν θα είναι το ίδιο
αλλά δεν ξέρω αν θα ΖΩ για να τα ΔΩ.