Σελίδες

Υπερ-πληροφόρηση ή Επιλεγμένη Πληροφόρηση;


Υπερ-πληροφόρηση ή Επιλεγμένη Πληροφόρηση;

Είναι αναμφισβήτητη πραγματικότητα πλέον στην εποχή μας, ότι η ενημέρωση, αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη και όπως σωστά υποστηρίζουν οι ειδικοί, οι κάτοχοι των πληροφοριών έχουν τη δύναμη στα χέρια τους.

Διανύοντας ωστόσο την εποχή όπου ο καταιγισμός ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών είναι αδύνατον να επεξεργαστεί και να αφομοιωθεί στο βαθμό που πρέπει για να είναι αποτελεσματικός, φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για πρόβλημα υπερπληροφόρησης.

Σκοπός της πληροφόρησης είναι να έχει κανείς τη δυνατότητα πρώτο (1) να συγκεντρώνει και δεύτερο (2) να επιλέγει μόνο τις πληροφορίες (3) να αξιολογεί εκείνες που:
Α. αφενός ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες της ενημέρωσής του, και
Β. αφ' ετέρου να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κατάλληλα προς όφελος των επαγγελματικών,  οικογενειακών και προσωπικών του δραστηριοτήτων του.


Εν τούτοις τόσο η διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία των εντύπων, όσο και η ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, που παρέχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική πληροφόρηση, οδηγούν τον αποδέκτη στο σημείο εκείνο, που ενώ έχει στα χέρια του μεγάλες ποσότητες θεμάτων προς ενημέρωση, να καταλήγουν αχρησιμοποίητες επειδή δεν μπορεί να επιλέγει εκείνες που τον αφορούν αλλά και δεν έχει την γνώση της αξιολόγησης και ακόμη περισσότερο να τις χρησιμοποιήσει προς όφελός του.

Είναι γεγονός ότι ο καθένας σήμερα και κυρίως οι επαγγελματικοί τομείς, πρέπει να ενημερώνονται νια το τι συμβαίνει στο χώρο του, αλλά και στο ανταγωνιστικό πεδίο, όχι με μία γενική παροχή πληροφοριών, αλλά με επιλεγμένη πρόσβαση σ' αυτήν, η οποία θα αποτελεί το "όπλο" του στον επαγγελματικό στίβο.

Η δυνατότητα επιλογής χρήσιμων πληροφοριών μέσα στην υπερπληροφόρηση που τείνει να λάβει εφιαλτικές διαστάσεις με τους ρυθμούς που πολλαπλασιάζεται, επαληθεύει·την προφητεία  μεγάλου κοινωνιολόγου και αποδεικνύει τη διαχρονικότητα της ρήσης του:  

"Το κυριότερο προσόν του αυριανού ανθρώπου θα είναι χωρίς αμφιβολία, 
η δυνατότητα του να προβαίνει σε επιλογή, 
να μην εκτίθεται παρά στα νοήμονα μηνύματα μόνο 
και να προφυλάσσεται απάντα άλλα".