Σελίδες

Μεγάλος Οικονομικός Κύκλος


 
Ο Μεγάλος Οικονομικός Κύκλος

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 1986, η Wall Street Journal περιείχε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με θέμα την πιθανότητα ύπαρξης ενός χρονικού κύκλου, 50 έως 60 ετών, κατά τη διάρκεια του οποίου η παγκόσμια οικονομία διέρχεται, διαδοχικά, από μια περίοδο άνθισης και μια περίοδο κατάρρευσης. Το άρθρο αυτό δεν είναι παρά ένα "μόνο από ένα πλήθος παρομοίων άρθρων τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τους τελευταίους μήνες, σε πάμπολλες εφημερίδες και περιοδικά. Προς έκπληξη πολλών αναγνωστών, το άρθρο της Wall Street Journal αναφέρει ένα πλήθος επιφανών οικονομολόγων και ιδρυμάτων που παίρνουν πολύ σοβαρά τις αποδείξεις για την ύπαρξη ενός τέτοιου οικονομικού κύκλου μεγάλου μήκους κύματος  (μεγάλος οικονομικός κύκλος).

Αν και τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου ανεβαίνουν σε νέα ύψη υπάρχει μια πίστη, που συνεχώς αυξάνεται, ότι η παγκόσμια οικονομία ισορροπεί σε μια κλωστή και ότι τελικά κάποιες δυνάμεις απ' οποιοδήποτε τομέα της οικονομίας θα κλονίσουν την ισορροπία και θα μας βυθίσουν σε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Μεταξύ των ιδρυμάτων που ενδιαφέρονται για το μεγάλο οικονομικό κύκλο είναι και το ονομαστό ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) όπου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολόκληρο πρόγραμμα με αποκλειστικό σκοπό τη μελέτη του κύκλου. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από δεκάδες μεγάλες διεθνείς εταιρίες, οι οποίες για προφανείς λόγους, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το μεγάλο οικονομικό κύκλο.


Υπάρχει μια συναρπαστική διάσταση στην υπόθεση του κύκλου αυτού, για την οποία δε γίνεται καθόλου λόγος στο άρθρο της Wall Street Journal ούτε και στ' άλλα πρόσφατα δημοσιεύματα.

Πριν από 4.000 χρόνια εφαρμόστηκε ένα οικονομικό σύστημα που μοιάζει ν' αναγνωρίζει ότι σε μια ελεύθερη οικονομία υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που, αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οδηγούν σε σοβαρή οικονομική  κρίση και κατάρρευση της οικονομίας κάθε πενήντα χρόνια. Πρόκειται για το Ιωβηλαίο σύστημα των Εβραίων που περιγράφεται στην ίδια την Παλαιά Διαθήκη.

Σύμφωνα με το νόμο της Παλαιάς Διαθήκης, το Έτος του Ιωβηλαίου (ή έτος της αφέσεως) έπρεπε να λαμβάνει χώρα κάθε 50 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους όλα τα χρέη παραγράφονταν, οι δούλοι απελευθερώνονταν και τα κτήματα που είχαν πουληθεί επιστρέφονταν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Χάρη στο έτος της αφέσεως εμποδιζόταν η συσσώρευση αρνητικών και επικινδύνων στοιχείων στην οικονομία, τα οποία αν συσσωρεύονταν θα οδηγούσαν σε οικονομική κατάρρευση. 

Ασφαλώς το οικονομικό σύστημα κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης ήταν κατά πολύ απλούστερο του σημερινού. Σχεδόν όλη η παραγωγή συνδεόταν με τη γη, πράγμα που καθιστούσε το Ιωβηλαίο σύστημα βιώσιμο. 

Η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιο σύνθετη σήμερα, αλλά οι βασικές αρχές και τα προβλήματα που αποκαλύπτονται μελετώντας το σύστημα του Ιωβηλαίου ισχύουν ακόμη.


Ασφαλώς το οικονομικό σύστημα κατά την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης ήταν κατά πολύ απλούστερο του σημερινού. Σχεδόν όλη η παραγωγή συνδεόταν με τη γη, πράγμα που καθιστούσε το Ιωβηλαίο σύστημα βιώσιμο. Η παγκόσμια οικονομία είναι πολύ πιο σύνθετη σήμερα, αλλά οι βασικές αρχές και τα προβλήματα που αποκαλύπτονται μελετώντας το σύστημα του Ιωβηλαίου ισχύουν ακόμη.