Σελίδες

Νέα Τάξη Πραγμάτων & η Νέα Οικονομία

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  ??

Η περιοδική έκδοση The Saturday Evening Post, στο τεύχος Μαρτίου 1985, περιείχε ένα άρθρο με τίτλο, "American Business: Heading Into Orbit" Στο άρθρο αυτό οι Arthur και Ann Zeigler κάνουν κάποιες σκέψεις και προβλέπεις για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον εν είδει μιας οικονομικής εξάπλωσης στο διάστημα. Πρόκειται μονάχα για ένα ακόμη παράδειγμα της μεγάλης επίδρασης της τεχνολογίας και των καινοτομιών στην οικονομία.

Γράφουν:
Επιστήμονες και στελέχη εταιριών δουλεύουν σκληρά πάνω σε προσχέδια διαστημικών βιομηχανιών που θα απασχολούν χιλιάδες άτομα και θα κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.... Η Αμερικανική Σεληνιακή Βάση Luna στον Κρατήρα Cayler θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το έτος 2000, δηλαδή σε 15 μόλις χρόνια από τώρα.
 



Το 1977, μια μελέτη της NASA πρότεινε τη βάση του Cayler ως παράδειγμα του πώς θα μπορούσαν να ζουν και να εργάζονται άνθρωποι στο φεγγάρι. Τον Οκτώβριο του 1984, πάνω από 100 επιστήμονες της NASA και των Πανεπιστημίων συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον για να σχεδιάσουν το πώς η Luna θα καταστεί το ερευνητικό και εμπορικό κέντρο της διαστημικής βιομηχανίας ...

Η Εταιρεία McDonnell Douglas υπολόγισε ότι το μέγεθος της διαστημικής αγοράς κατά τη περίοδο 1984-1994 θα φτάσει
α.      τα $10-$20 δισεκατομμύρια για τις επικοινωνίες,
β.      το $1 δισεκατομμύριο για την "αίσ8ηση εξ αποστάσεως" (remote sensing)
γ.      τα $20-$40 δισεκατομμύρια για τα υλικά και τη βιομηχανική παραγωγή και
δ.      τα $4-$6 δισεκατομμύρια για τις υπηρεσίες τροχιακής μεταφοράς.

Ο αντιπρόσωπος D.K Akaka της Χαβάης, ιδρυτής της 164μελούς διακομματικής Επιτροπής Διαστήματος του Κονγκρέσσου, υπολόγισε ότι η εμπορική διαστημική δραστηριότητα μπορεί μέχρι το 2000 ν' αξίζει $200-$300 δισεκατομμύρια για την εθνική μας οικονομία και ενδέχεται κατά την επόμενη δεκαετία να δημιουργήσει μέχρι και 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο αντιπρόσωπος Robert S. Walker της Πενσυλβανίας συμφωνεί κι αυτός. Πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να θέσουν ως στόχο την οικοδόμηση μιας διαστημικής οικονομίας $500 δισεκατομμυρίων η οποία θα δημιουργήσει 20 εκατομμύρια νέες δέσεις εργασίας έως το τέλος του αιώνα ...

Δεν μπορούμε να παράγουμε εδώ κάτω τα αγαθά που μας χρειάζονται, με την απαιτούμενη ποιότητα και με μικρότερο κόστος; Στην πραγματικότητα όχι.

Η άφθονη ηλιακή ενέργεια, η μικροβαρύτητα και το απόλυτο κενό που υπάρχουν στο διάστημα και στη σελήνη επιτρέπουν την παραγωγή νέων τύπων καθαρών φαρμάκων, μεγάλων και τελείων κρυστάλλων και νέων μεταλλικών κραμάτων.

Η σελήνη είναι πηγή του πιο αναγκαίου στοιχείου των καυσίμων των διαστημοπλοίων. (Το υγρό οξυγόνο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο αποτελεί σημαντικό μέρος του φορτίου που μεταφέρουν τα διαστημικά λεωφορεία).

Τα σεληνιακά πετρώματα που έφεραν στη γη οι αστροναύτες μας αποδείχτηκε ότι αποτελούνται κατά το ήμισυ από οξυγόνο. Αν μπορέσουμε να κατασκευάσουμε προκεχωρημένους μεταλλευτικούς σταθμούς στη σελήνη, θα μπορούμε να παράγουμε τεράστιες ποσότητες οξυγόνου και να προμηθεύουμε με καύσιμα τα διαστημόπλοια, τους διαστημικούς σταθμούς, τις διαστημικές αποικίες, τα διαστημικά αγροκτήματα και τα διαστημικά εργοστάσια ...

Μια μελέτη που έκανε η General Dynamics για λογαριασμό της NASA προβλέπει ότι μέχρι το 90 τοις εκατό (90%) των υλικών που χρειάζονται για τις διαστημικές κατασκευές μπορούν ν' αποκτηθούν με εξόρυξη απ' τη σελήνη ...

Η Σοβιετική Ένωση εκτιμάει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της "εξωγήινης βιομηχανίας" και της διαστημικής βιομηχανικής παραγωγής θα φτάσει τα $50 δισεκατομμύρια ήδη απ' το 1990. Για να ενθαρρύνουν αυτήν την επέκταση των Σοβιετικών οικονομικών συνόρων, οι Σοβιετικοί κατασκευάζουν ένα διαστημικό όχημα που θα είναι ικανό να μεταφέρει στο διάστημα 200 έως 400 τόνους -10 έως 20 φορές το ωφέλιμο φορτίο του διαστημικού λεωφορείου. Οι Σοβιετικοί σκοπεύουν ακόμα να κατασκευάσουν τη διαστημική βάση "Kosmograd" μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '80. Η βάση αυτή θα έχει αρκετές εκατοντάδες κατοίκους και θα οδηγήσει σε μια Σοβιετική σεληνιακή βάση. Η Σοβιετική Κυβέρνηση εκπαιδεύει ήδη 300 απ' τα εξυπνότερα παιδιά της στη Μόσχα σ' ένα ειδικό σχολείο για αποικιστές του διαστήματος.
Κυβερνήσεις αλλά και ιδιωτικός τομέας, μεγάλοι και μικροί, Ανατολή και Δύση προετοιμάζονται νια να κάνουν δουλειά στο διάστημα.

Όπως οι προγονοί μας ακολούθησαν τον ήλιο και τους ανέμους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, έτσι κι εμείς και τα παιδιά μας ακολουθούμε αντίστροφα τις ακτίνες του ήλιου με κατεύθυνση την πηγή τους και πέρα απ' αυτήν."

Το διάστημα είναι μονάχα μια απ' τις περιοχές που θα γνωρίσουν τεράστια ανάπτυξη και πρόοδο κατά την επόμενη περίοδο ακμής του μεγάλου κύματος.

Η βιοτεχνολογία κι η γενετική θα χαράξουν νέα σύνορα για τη βιομηχανία.