Σελίδες

Αξιολόγηση Πληροφοριών ( Πηγής και Πληροφορίας)



Αξιολόγηση  Πληροφοριών
( Πηγής και Πληροφορίας)

1. Σκοπός της αξιολογήσεως είναι ό καθορισμός της αξίας ή οποία πρέπει να αποδοθεί σε οιονδήποτε θέμα πληροφοριών, το όποιον αποκτήθηκε δια πληροφοριακούς σκοπούς.

2. Ή εκτίμηση της αξιοπιστίας της πηγής καθορίζεται με ένα γράμμα από το Α μέχρι το ΣΤ

3. Ή εκτίμηση της ακρίβειας της πληροφορίας καθορίζεται με ένα αριθμό από το 1 έως το 6, όπως εμφανίζεται παρακάτω.

3. Οι δύο (2) εκτιμήσεις πρέπει να εξετάζονται η κάθε μια ανεξάρτητα από την άλλη και ή βαθμολογία που προκύπτει θα εκφράζεται στη συνεχεία, με ένα συνδυασμό γράμματος και αριθμού, ο οποίος κρίνεται πλέον κατάλληλος πχ. Α1, Β6, Ε3 κλπ


4. Έτσι, μια πληροφορία που κρίνεται ως
α. «Πιθανώς αληθής» και έχει ληφθεί από μια «συνήθως αξιόπιστου πηγής» εκφράζεται ως Β2, ενώ
β.   μία πληροφορία της οποίας «ή αλήθεια δεν δύναται να κριθεί», και έχει ληφθεί από την ίδια πηγή («συνήθως αξιόπιστου πηγή») θα εκφρασθεί ως Β6.

5. Αξιοπιστία Πηγής ή Οργάνου.
Ή αξιοπιστία της πηγής ή του οργάνου κατατάσσεται από τον υπεύθυνο πληροφοριών στις παρακάτω κατηγορίες :
  1. Α_Πλήρως           αξιόπιστος.
  2. Β_Συνήθως         αξιόπιστος
  3. Γ_Πιθανώς          αξιόπιστος.
  4. Δ_Συνήθως ΟΧΙ αξιόπιστος.
  5. Ε_Μη                   αξιόπιστος.
  6. ΣΤ_Πιθανώς αληθής δηλ. Ή αξιοπιστία δεν δύναται να κριθεί.

6. Ακριβείας Πληροφορίας (διαβάθμιση και βαθμολογία)
Ή διαβάθμιση και βαθμολογία της ακριβείας της πληροφορίας καταδεικνύεται με τους αριθμούς 1 έως 6 ως παρακάτω :
  1. Επιβεβαιωμένη εξ άλλων πηγών («1»).
  2. Πιθανώς Αληθής                           («2»).
  3. Δυνατόν Αληθής                           («3»).
  4. Αμφίβολος                                     («4»).
  5. Απίθανος                                        («5»).
  6. Η αλήθεια δεν δύναται να κριθεί («6»).

α.  Επιβεβαιωμένη εξ άλλων πηγών («1»).
Εάν δύναται να δηλωθεί μετά βεβαιότητας ότι ή αναφερθείσα πληροφορία προέρχεται από άλλη Πηγής, διαφόρου εκείνης η οποία ανέφερε την ήδη υπάρχουσα πληροφορία επί του αυτού θέματος, αυτή διαβαθμίζεται ως «επιβεβαιωθείσα (και) εξ ετέρων πηγών» και βαθμολογείται δια του «1».

β.  Πιθανώς Αληθής («2»).
(α) Εάν δεν μπορεί να στηριχθεί απόδειξη υπό την παραπάνω έννοια, πλην όμως δεν υπάρχει λόγος να υποπτευθούμε ότι ή αναφερομένη πληροφορία προέρχεται εκ της αυτής πηγής, από την οποία ελήφθη ή ήδη διαθέσιμος πληροφορία επί του εν λόγω αντικειμένου, αυτή ταξινομείται ως «Πιθανώς αληθής» και βαθμολογείται δια του «2».

(β) Υπό την προϋπόθεση ότι τα περιεχόμενα της αναφοράς έπιβεβαιούνται ως προς τα ουσιώδη μέρη της από τις διαθέσιμες ήδη πληροφορίες, ή παραπάνω διαδικασία εφαρμόζεται επίσης και δια τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που περιέχονται στην ίδια την αναφορά.
γ.  Δυνατόν Αληθής («3»).
Εάν ή έρευνα αποκάλυψη ότι τα αναφερθέντα γεγονότα επί των οποίων καμία περαιτέρω πληροφορία υπάρχει ακόμη και αν συμπίπτουν (συμφωνούν) με την μέχρι τώρα παρατηρηθείσα συμπεριφορά του στόχου ή εάν το γνωστό παρελθόν ενός προσώπου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν (το πρόσωπο) αυτό να ενήργησε κατά τα αναφερθέντα, ή πληροφορία ταξινομείται ως «δυνατόν αληθής» και βαθμολογείται δια του «3».

δ.  Αμφίβολος («4»).
Η αναφερθείσα ανεπιβεβαίωτος πληροφορία, το περιεχόμενο της οποίας αντιβαίνει προς την εκτίμηση της εξελίξεως της μέχρι τώρα συμπεριφοράς του στόχου, ταξινομείται ως «αμφίβολος» και βαθμολογείται δια του «4» εφόσον ή εν λόγω πληροφορία δεν δύναται να αποδειχθεί εσφαλμένη από τα διατιθέμενα στοιχείων

ε.  Απίθανος («5»).
Η αναφερθείσα Πληροφορία, ή οποία δεν έπιβεβαιούται από τα διαθέσιμα στοιχεία άλλα μάλλον αντιβαίνει προς την μέχρι τώρα εμπειρία, θεωρουμένη ως θετική σχετικώς με την εξέλιξη μιας περιπτώσεως, είναι «απίθανος» και βαθμολογείται δια του «5».
Ή ταξινόμηση αυτή πρέπει να δοθεί εις αναφερθείσα πληροφορία ή οποία αντιβαίνει προς τα υπάρχοντα στοιχεία επί του εν λόγω θέματος, τα όποια έχουν αρχικώς βαθμολογηθεί δια του «1» ή «2».

στ. Η αλήθεια δεν δύναται να κριθεί («6»).
(α) Εάν ή έρευνα επί της πληροφορίας αποκαλύψει ότι δεν δύναται να γίνει εκχώρηση βαθμολογίας από «1» έως «5», ή αναφερομένη πληροφορία ταξινομείται ως «ή αλήθεια δεν δύναται να κριθεί» και βαθμολογείται δια του «6».

(β) Ή δήλωση, ότι ή αναφορά δεν δύναται να κριθεί ως προς την ακρίβεια της, πρέπει πάντοτε να προτιμάται από μιαν ανακριβή χρήση των βαθμολογιών «1» έως «5». Μία βαθμολόγηση όμως «1» ή «2» πρέπει πάντοτε να δοκιμάζεται, και μόνον όταν δεν είναι τούτο δυνατόν, εφόσον δεν διατίθενται πληροφορίες επί του αυτού στόχου, πρέπει να δοθεί ή βαθμολογία «6».