Σελίδες

Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει την πώληση των γεωργικών εκτάσεων σε αλλοδαπούς

Πώληση των Γεωργικών Εκτάσεων σε Αλλοδαπούς ????

"Ο θεσμός, όμως, δείχνει ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες και μπορεί να επηρεάσει τον τοπικό πληθυσμό"

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει την πρακτική ορισμένων χωρών να πωλούν σε μεγάλες γεωργικές εκτάσεις σε ξένους επενδυτές. Ο θεσμός, όμως, ζητά από τις χώρες αυτές να απαιτούν από τους επενδυτές για την αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα της γεωργίας και τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων της, ανέφερε εφημερίδα Financial Times.

Στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του σχετικά με τις γεωργικές περιοχές, η τράπεζα προειδοποίησε ότι η πώληση των γεωργικών εκτάσεων έχει σημαντικούς κινδύνους. Ανάμεσά τους είναι «περιορισμένη αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων" και "άκρως συγκεντρωτική διαδικασία λήψης αποφάσεων."

 
Η Τράπεζα έχει πολύ προσεκτικοί στην υποστήριξη της παρόμοιες πωλήσεις με σκοπό την αύξηση της γεωργικής παραγωγής στις φτωχές χώρες, ενώ προειδοποίηση για τους κινδύνους των αμφιλεγόμενες επενδύσεις. Συνολικά, ωστόσο, το ίδρυμα δείχνει μια θετική στάση γι 'αυτό από ότι φαίνεται από άλλους διεθνείς οργανισμούς.
"Όταν γίνεται σωστά, η ενοποίηση των τομέων της γεωργίας των φτωχών χωρών παρέχουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη", ανέφερε η έκθεση. Ο θεσμός, όμως, σε αντίθεση με τις επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση των τοπικών πληθυσμών της γεωργικής γης.
Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει έναν κώδικα συμπεριφοράς για τους επενδυτές και τις χώρες υποδοχής, η οποία αποτελείται από επτά βασικές αρχές.  

Αυτά περιλαμβάνουν τη συμμόρφωση με την τοπική νομοθεσία, διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, τη διασφάλιση της διαφάνειας και της χρηστής διακυβέρνησης, διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη υπεύθυνες επενδύσεις, την κοινωνική προστασία και το περιβάλλον.
 

 

Πηγή: www.investor.bg