Σελίδες

Οικονομική Κρίση - Τα Βασικά Τρόφιμα


Οικονομική Κρίση - Τα Βασικά Τρόφιμα


1 ΝΕΡΟ  Το Βασικό Αγαθό
Το νερό είναι το βασικό αγαθό στον οικογενειακό σχεδιασμό σας. Άφθονο φρέσκο νερό για πόση, μαγείρεμα, πλύσιμο και πότισμα είναι το πιο κρίσιμο αγαθό για οποιαδήποτε κοινωνία.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε με κάτι άλλο το νερό.

Ή πλειονότητα των κατοίκων των χωρών του Αναπτυγμένου Κόσμου βασίζονται στην ηλεκτροδότηση για να εφοδιαστούν με νερό. Όταν ή ηλεκτροδότηση κοπεί για περισσότερες από μερικές ημέρες, οι δεξαμενές νερού θα στραγγίσουν και ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα είναι αναγκασμένος να αντλεί νερό από την ύπαιθρο.


Ρυάκια, ποτάμια, λίμνες και λιμνούλες σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια αλλά επίσης το βρόχινο νερό από υδρορροές, αυτός ό ανεφοδιασμός με νερό θα είναι πρόβλημα.

Όταν βρείτε νερό, θα πρέπει να το απολυμάνετε, για να μην κινδυνεύετε να μολυνθείτε.
Το βράσιμο είναι μία λύση, αλλά μονό αν διαθέτετε κουζίνες πού λειτουργούν με φυσικό αέριο, προπάνιο ή ξύλο, αφού καμιά ηλεκτρική συσκευή δεν λειτουργεί χωρίς ηλεκτροδότηση. Οσοι διαθέτουν πηγάδια νερού θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, εκτός και αν διαθέτουν εφεδρική γεννήτρια ή ένα πλήρως λειτουργικό εναλλακτικό σύστημα παραγωγής ενέργειας.

2. Αλάτι: Το αλάτι είναι ένα σπάνιο και πολύτιμο αγαθό στις περισσότερες περιοχές μακριά από την θάλασσα. Επίσης, το αλάτι έχει σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής.
Πρέπει να αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο για την γεύση όσο και για την συντήρηση των τροφίμων, αλλά και ως έναν πρακτικό τρόπο για να ελκύετε αγρία ζώα στο κυνήγι.
Έχει μεγάλη σημασία ή αποθήκευση αλατιού και αν ζείτε κοντά σε αλυκή ή άλλο τόπο με φυσικό αλάτι είστε τυχεροί.

Αποθηκεύεστε περίπου πέντε (5) κιλά αλάτι για κάθε μέλος της οικογένεια σας. Η ποσότητα περιλαμβάνει και επιπλέον για να προσελκύσετε αγρία ζώα στο κυνήγι. Όσο θα χρησιμοποιήσετε στο μαγείρεμα και στο τραπέζι πρέπει να είναι ιωδιούχο.

3. Ρύζι: Καστανό ρύζι για τα διατροφικά του πλεονεκτήματα, έστω και αν ό χρόνος συντήρησης του είναι μικρότερος από εκείνον του λευκού. Το συνδυασμένο βάρος θα πρέπει να είναι περίπου δεκαπέντε (15) κιλά ανά ενήλικο άτομο ανά έτος. Ό χρόνος πού μπορεί να διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ (8) έτη.

4. Σιτάρι (ή αλλά δημητριακά): Ή αποθήκευση δημητριακών είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικογενειακής προετοιμασίας. Τα σιτηρά μπορεί σύντομα να μην είναι τόσο φτηνά ή άφθονα, για αυτό αποθηκεύεστε. Αγοράστε 100 κιλά ανά ενήλικα ανά έτος. (Ένα μέρος από αυτά μπορεί να είναι με την μορφή ζυμαρικών). Μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και τριάντα (30) ή και παραπάνω χρόνια.

Μην αποθηκεύσετε αλεύρι, αφού αυτό διατηρείται μόνο για δύο ή τρία χρόνια.
Το σιτάρι πού δεν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί το 80% της θρεπτικής του αξίας για τριάντα και πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μη επεξεργασμένο σιτάρι και έναν χειρόμυλο για να το αλέθετε. Μουλιασμένοι σπόροι. Αν μουλιάσετε σε νερό για είκοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες το σιτάρι, αυτό φουσκώνει και μαλακώνει, ενώ στην συνέχεια, αν το ζεστάνετε, φτιάχνετε με αυτό ένα θρεπτικό πρωινό.

5. Καλαμπόκι: Τα ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα σπυριά του καλαμποκιού ή το καλαμποκάλευρο, γι' αυτό να αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια και να αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τον χρόνο. Ό χρόνος αποθήκευσης του ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, αλλά το σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ με τριάντα έξι μήνες.

6. Βρώμη: Αποθηκεύστε κάπου δέκα (10) κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Ό χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία με επτά χρόνια, ανάλογα με την ποικιλία και την μέθοδο συσκευασίας.

7. Λίπη και έλαια: Αποθηκεύετε κυρίως ελαιόλαδο (παγωμένο, σε πλαστικά μπουκάλια), μαγιονέζα, βούτυρο σε σφραγισμένα δοχεία, και φυστικοβούτυρο. Το συνδυασμένο βάρος όλων αυτών πρέπει να είναι γύρω στα πενήντα (50) κιλά ανά ενήλικα, ανά χρόνο. Τα συσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς ανά δύο χρόνια. Το παγωμένο λάδι πρέπει επίσης να ανανεώνεται κάθε τέσσερα (4) χρόνια.

8. Γάλα σε σκόνη: Αγοράστε την ποικιλία χωρίς λίπος. Αποθηκεύστε κάπου δέκα (10) κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος. Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αγοράστε γάλα σε σκόνη συσκευασμένο με άζωτο, από έναν πωλητή τροφίμων μακράς διαρκείας. Αυτό το είδος μπορεί να κρατήσει για πέντε και πλέον χρόνια.

9. Φρούτα και Λαχανικά σε Κονσέρβες: Κονσερβοποιείτε τα δικά σας. Εφόσον ανανεώνετε συνεχώς το απόθεμα σας, πρέπει να ετοιμάζετε αρκετές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας για δύο χρόνια. Οι ποσότητες θα ποικίλλουν ανάλογα με το ποσά φρούτα και λαχανικά καταναλώνετε στο διαιτολόγιο σας.

10. Κρέας σε Κονσέρβες: Ανανεώνετε το απόθεμα συνεχώς, και δεν θα πρέπει να αποθηκεύετε περισσότερο από όσο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέσα σε δύο χρονιά. Προτιμάτε τα κονσερβαρισμένα χοιρινά.

11. Σάκχαρα: Προτιμάτε το μέλι αλλά να δημιουργήσετε ένα απόθεμα με ζάχαρη, μελάσας, σόργον, σιρόπι σφενδαμού, και διάφορες μαρμελάδες και ζελέδες. Το συνδυασμένο βάρος όλων αυτών θα πρέπει να είναι περίπου είκοσι πέντε (25) κιλά ανά ενήλικα, ανά έτος.

12. Συσκευασία Αζώτου
Το άζωτο διατηρεί τα περισσότερα τρόφιμα για περίπου οκτώ με δέκα χρονιά, και τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά πολύ περισσότερο. Αγοράστε εμπορικές κονσέρβες με συσκευασία αζώτου μόνο για τα τρόφιμα πού δεν διατηρούνται εύκολα, με διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα, αφυδατωμένο αρακά, γάλα σε σκόνη, φυστικοβούτυρο σε σκόνη, και πρωτεΐνη λαχανικών.


13. Παλαιά Αποθηκευμένα Τρόφιμα
Κάποια πράγματα, όπως το αλάτι, μπορούν να παραμείνουν αποθηκευμένα για αιώνες, αρκεί να μην μολυνθούν από την σκουριά ή την αποσύνθεση των δοχείων τους.
Άν είναι αποθηκευμένα σε στεγνό μέρος, το σκληρό κόκκινο χειμωνιάτικο σιτάρι διατηρεί ακόμα το 98% της θρεπτικής του αξίας μετά από είκοσι χρόνια.
Το ίδιο ισχύει για την ζάχαρη και το μέλι.
Οι περισσότερες αφυδατωμένες τροφές, ωστόσο, όπως το ρύζι, τα φασόλια, το κρέας σόγιας, και οι περίφημες κονσέρβες βοδινού σε συσκευασία αζώτου, θα έχουν χάσει υπερβολικά μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας τους για να είναι χρήσιμα μετά από είκοσι χρόνια, ακόμα και αν είχαν συσκευαστεί με συσκευασία αζώτου. Μπορεί να είναι ακόμα ευχάριστα στην γεύση, αλλά εκτός και αν βρίσκεστε σε δίαιτα, τι αξία θα έχει να τα φάτε αν έχουν χάσει το 90% της διατροφικής τους αξίας;

Πληροφορία: Στον τάφο κάποιου Αιγυπτίου Φαραώ βρέθηκε σιτάρι. Ένα μικρό ποσοστό των σπόρων του έβγαλαν φύτρα, ακόμα και μετά από 2.600 χρόνια. Αν έχετε παλιότερους σπόρους κηπουρικών σε συσκευασίες, δοκιμάστε τους. Ή αναλογία των σπόρων πού τελικά θα φυτρώσουν θα είναι μικρή, αλλά ίσως έχουν κάποια οριακή χρησιμότητα.
Απλώς μην σπαταλάτε πολύ κόπο οργώνοντας και καλλιεργώντας τέτοια παρτέρια στον κήπο σας!