Σελίδες

Οικονομική Κρίση - Αλυσίδες Ανεφοδιασμού


Οικονομική Κρίση !!!
Αλυσίδες Ανεφοδιασμού
Μακριές και Εύθραυστες

Ζούμε σήμερα σε μία εύθραυστη κοινωνία που κάποτε αλλά και σήμερα δεν μπορούμε να την αντιληφθούμε .

Το σύστημα αποθεμάτων «κανμπάν» ή «ακριβώς πάνω στην ώρα», δημιουργήθηκε στην Ιαπωνία και έγινε δημοφιλές στην Αμερική κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Τώρα πια έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε κάθε βιομηχανία.

Ή ιδέα είναι απλή: Μέσω του προσεκτικού συντονισμού υπεργολάβων και προμηθευτών ανταλλακτικών, ένας κατασκευαστής διατηρεί μόνο ένα μικρό απόθεμα ανταλλακτικών.


Το κανμπάν είναι ένα βασικό στοιχείο της οικονομικής κατασκευής.
Οι κατασκευαστές παραγγέλνουν σειρές ανταλλακτικών μόνο όταν τα χρειάζονται, μερικές φορές κάνοντας ακόμα και δύο παραγγελίες την εβδομάδα.

Τώρα πλέον οι εταιρείες προσλαμβάνουν συμβούλους των Έξι Σίγμα (6S  στρατηγική στον χώρο της Διοίκησης Επιχειρήσεων πού ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1980) και γκουρού του καιζέν (Ιαπωνική στρατηγική στον χώρο των επιχειρήσεων) και αγοράζουν εξελιγμένα συστήματα επεξεργασίας δεδομένων, και προσλαμβάνουν επιπλέον στελέχη στον τομέα των αγορών. Σε τελευταία ανάλυση, όλα αυτά τα έξοδα τελικά τους βοηθούν να εξοικονομήσουν χρήματα.

Η λέξη «καιζέν» σημαίνει «αλλαγή προς το καλύτερο»

Το βραχυπρόθεσμο σύστημα αποθεμάτων έχει αρκετά πλεονεκτήματα:
1. μικρότερο χώρο αποθήκευσης,
2. λιγότερο κεφάλαιο δεσμευμένο σε απόθεμα ανταλλακτικών, και
3. μικρότερο κίνδυνο απαρχαίωσης των ανταλλακτικών.

Το μειονέκτημα αυτών των λιτών αποθεμάτων είναι πώς αφήνουν τις εταιρείες ευάλωτες σε οποιαδήποτε διατάραξη του ανεφοδιασμού.
Αν τα μέσα μεταφοράς κολλήσουν, η αν οι τηλεπικοινωνίες διακοπούν, ή αν οι εργαζόμενοι κάποιου πωλητή ανταλλακτικών απεργήσουν, ή του συμβεί κάποιο άλλο πρόβλημα στην παραγωγή, τότε οι γραμμές παραγωγής θα σταματήσουν και αυτό σημαίνει πώς κανένα ολοκληρωμένο προϊόν δεν θα βγαίνει στην αγορά.

Η ιδέα του κανμπάν έχει ήδη υιοθετηθεί και από τους λιανέμπορους, κυρίως τους πωλητές τροφίμων. Τον παλιό καιρό (πριν 20 χρόνια) τα παντοπωλεία είχαν γεμάτες αποθήκες πού περιείχαν πολλά επιπλέον κιβώτια με ξηρά τροφή.

Σήμερα στα περισσότερα μαγαζιά ή αποθήκη έχει αντικατασταθεί απλά από μία μικρή περιοχή για να ανοίγονται μερικές παλλέτες.

Το εμπόρευμα έρχεται από κέντρα διανομής, και καταλήγει αμέσως στα ράφια του καταστήματος για τον καταναλωτή.

Ετσι, τα προϊόντα πού βλέπετε στα ράφια είναι τα μόνα πού διαθέτει το κατάστημα άμεσα.

Οι συσκευές πού ελέγχουν τον κωδικό του κάθε προϊόντος στα ταμεία τροφοδοτούν ένα περίπλοκο σύστημα καινούριων παραγγελιών.

Π.χ Αν αγοράσετε τρία (3) βαζάκια με σάλτσα για τα μακαρόνια, αυτό ενεργοποιεί μία παραγγελία για τρία ακόμα βαζάκια. Όσο τα συστήματα επικοινωνιών και συγκοινωνιών λειτουργούν ομαλά, ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί και αυτό άψογα σαν ελβετικό ρολόι.

Να δούμε λοιπόν ή υποδομή αυτή των μεταφορών διαταραχθεί τι θα γίνει;
ΑΠΛΑ ο πανικός των αγοραστών μπορεί να αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέσα σε μερικές ώρες.

Προσθέστε τώρα και μια διακοπή ρεύματος + έλλειψη καυσίμων και βγάλετε τα συμπεράσματα σας.