Σελίδες

Απεριόριστος Πλούτος


Απεριόριστος Πλούτος
Η Βιολογική Αρχή Πίσω από τη Σύγχρονη Οικονομία

Ας κάνουμε μια άσκηση για να καταλάβουμε την έννοια του απεριόριστου πλούτου.

Κάνουμε την υπόθεση ότι οι 100 ή 500 ή 1000 άνθρωποι είναι ναυαγοί σε ένα έρημο νησί χωρίς καθόλου εφόδια.

Προκειμένου να επιζήσουν, πρέπει να οργανώσουν μια κοινωνία και νά κατανείμουν τις εργασίες σε συγκεκριμένες δουλειές όπως αναζήτηση τροφής, κτίσιμο καταφυγίων, συλλογή ξυλείας για φωτιά και ούτω καθεξής.

Στην αρχή, οι ναυαγοί θέλουν να εναλλάσσονται δημοκρατικά στις διάφορες δουλειές στην καινούργια κοινωνία τους στο νησί.

Καθώς όμως συνεχίζεται η ζωή και οι δουλειές τους, μαθαίνουν γρήγορα ότι είναι πολύ πιο καλά ο καθένας από αυτούς να εξειδικεύεται σε μία δουλειά.


Εκείνος που ψάχνει να βρει μήλα τη Δευτέρα, όχι μόνον επιστρέφει με μήλα, αλλά ξέρει τώρα πού θα βρει τα μήλα και την Τρίτη. Μέχρι την Τετάρτη, όχι μόνο ξέρει πού θα βρίσκει τα μήλα, αλλά έχει κατασκευάσει και εργαλεία, όπως ένα σάκο ή ένα καροτσάκι, για να τα κουβαλάει όλα μαζί στην κατασκήνωση τους. Μέχρι την Πέμπτη, έχει κατασκευάσει και άλλα εργαλεία για να μαζεύει τα ώριμα μήλα από τα πιο ψηλά κλαδιά πριν αυτά πέσουν στο έδαφος. Μέχρι την Παρασκευή, καταφέρνει να τελειώνει τη δουλειά σε λιγότερο από μία ώρα, οπότε αρχίζει να μαθαίνει πώς να παράγει χυμό και κομπόστες μήλου.

Τελικά, όλες οι δουλειές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση τους (τροφή, καταφύγια, καύσιμα, κ.λπ.) εκτελούνται σε ένα κλάσμα του αρχικού χρόνου και από ένα μέρος μόνο των ανθρώπων που στην αρχή χρειάζονταν για την ολοκλήρωση τους.

Με αυτόν τον τρόπο, μερικά από τα μέλη της μικρής κοινωνίας απελευθερώνονται και μπορούν να εξερευνήσουν καινούργιες ασχολίες. - παραγωγή νέων προϊόντων, περισσότερα εργαλεία, ακόμη και ψυχαγωγία.

Καθώς η κοινωνία μεγαλώνει, η ποσότητα και η ποικιλία των αγαθών που παράγονται είναι τόσο μεγάλη, ώστε εμφανίζεται μια καινούργια ανάγκη η διανομή όλων αυτών των αγαθών και υπηρεσιών.

Πριν περάσει πολύς καιρός, μερικοί άνθρωποι ασχολούνται αποκλειστικά με τη διανομή, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την εκπαίδευση όλων σχετικά με το τι παράγουν οι άλλοι και τι είναι διαθέσιμο.

Αυτοί οι διανομείς, ή αλλιώς έμποροι, καταλήγουν να γίνουν τα πιο πλούσια μέλη της κοινωνίας του νησιού, επειδή προσθέτουν τη μεγαλύτερη αξία ιδιαίτερα όταν η κοινωνία του νησιού συναντήσει μια άλλη κοινωνία στο νησί και οι έμποροι αρχίσουν την ανταλλαγή περισσότερων προϊόντων και εργαλείων.

Με αυτή την άσκηση, μάθαμε τις δύο (2) κυριότερες αρχές του απεριόριστου πλούτου στις οποίες βασίζεται η σύγχρονη οικονομία μας.

Πρώτον, στη διάρκεια του χρόνου, τα άτομα μπορούν να παράγουν απεριόριστη ποσότητα ενός συγκεκριμένου αγαθού ή υπηρεσίας (δηλαδή, απεριόριστο πλούτο) αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία που είναι αποτέλεσμα της εξειδίκευσης.
Δεύτερον, ο συνολικός πλούτος της κοινωνίας περιορίζεται, μόνον από τη διανομή δηλ. τον αριθμό των ανθρώπων που είναι διατεθειμένοι να καταναλώνουν και να εμπορεύονται τα εξειδικευμένα προϊόντα και εργαλεία των άλλων.