Σελίδες

Κάθε χρόνο, ο κόσμος χάνει την καλλιεργήσιμη γή

Έως και 30 εκατομμύρια εκτάρια γης εξαφανίζονται λόγω της οικολογικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης

H Καλλιεργήσιμη γη της Ιταλίας χάνεται κάθε χρόνο εξαιτίας της οικολογικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης, είπε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ όπως αναφέρθηκε από το AFP.

Έως 30 εκατομμύρια εκτάρια γης χάνονται κάτω από την πίεση των νέων παραγόντων, λέει ο Olivier de Schutter, ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή.

Με τα λόγια του, τα 500 εκατομμύρια μικρούς αγρότες πεινασμένοι εν μέρει επειδή «το δικαίωμά τους στη γη δέχεται επίθεση."


"Με την αύξηση του αγροτικού πληθυσμού και αύξηση του ανταγωνισμού με τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στους τομείς που καλλιεργούνται από τους μικρούς αγρότες κάθε χρόνο μειώνεται. Οι αγρότες είναι συχνά ωθούνται σε περιοχές όπου το έδαφος είναι ξηρό, το έδαφος είναι λοφώδες ή χάνει πολλές ευκαιρίες για άρδευση », δήλωσε ο Schutter πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα

Δίνει το παράδειγμα της Ινδίας, όπου το μέσο μέγεθος των εκτάσεων που ανήκουν σε μια εκμετάλλευση συρρικνώθηκε από 2,6 εκτάρια το 1960 - 1,4 εκτάρια το 2000 και συνεχίζει να μειώνεται.  

Στην Ανατολική και Νότια Αφρική καλλιεργήσιμης γης ανά κάτοικο έχει μειωθεί στο μισό της τελευταίας γενιάς.
 
Ο Schutter προειδοποιεί για «εκρηκτικό κοκτέιλ» που διαμορφώνεται λόγω των ξένων επενδυτών αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις γεωργικής γης.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα είναι μεταξύ 5 και 10 εκατομμύρια εκτάρια χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της σοβαρής επιδείνωσης του περιβάλλοντος και άλλα 19,5 εκατομμύρια εκτάρια για την βιομηχανική επεξεργασία και την αστικοποίηση.