Σελίδες

Προετοιμασία για την Κρίση



 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ !!!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

ΓΙΝΕ ΕΞΥΠΝΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ

Στις 19/10/1987 ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπεσε κατακόρυφα 508 μονάδες, πάνω από 22% της τρεχούσης τιμής του, κάνοντας την 12% πτώση της 28/10/1929 να φαίνεται ασήμαντη.

Η αγορά μετά σταθεροποιήθηκε λίγο. Είναι πιθανόν πως αυτή η ρήξη στην αγορά είναι η αρχή της αναμενόμενης από καιρό κατάρρευσης των χρηματαγορών που θα προέλθει απ' τις δρώσες δυνάμεις του μεγάλου οικονομικού κύκλου.

Λόγω της ταχύτητας που έφερε στην αγορά η τεχνολογία, πιθανόν η πτώση αυτή να 'ναι μια μαζική διόρθωση. Την κατακόρυφη αυτή πτώση μπορεί να την μεγάλωσαν υπερβολικά οι κομπιούτερ.


Ο Μεγάλος Οικονομικός Κύκλος είναι ένας κύκλος 50 έως 60 χρόνων και έχει να κάνει με τους θεμέλιους λίθους των χρηματαγορών και της οικονομίας. Βρισκόμαστε στο υψίπεδο και κατευθυνόμαστε σε μια μεγάλη κατάρρευση της αγοράς, που θα βυθίσει μια παγκόσμια οικονομική κρίση, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος αν βγούμε από την τωρινή κατάρρευση της αγοράς, επειδή οι περισσότεροι τότε θα νομίσουν πως η αγορά και το σύστημα είναι ακατανίκητα.  Αν βγούμε από αυτήν, τότε το κραχ, όταν τελικά έρθει, θα κάνει την 19 Οκτωβρίου του 1987 να φαίνεται σαν Κυριακάτικο πικ-νικ.

Αν κοιτάξουμε πίσω στο 1929, μετά την κατάρρευση στις 28 Οκτωβρίου του 1929 και την επακόλουθη πτώση, την επόμενη μέρα η αγορά συνήλθε ανακτώντας το χαμένο έδαφος επί αρκετές ημέρες - πολύ περισσότερο απ' ότι συνήλθαν οι αγορές τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν το τωρινό κραχ του 1987.

Σήμερα, όπως και το 1929, οι ελεύθεροι επενδυτές και τα ιδρύματα να διατηρούν την ελπίδα πως η αγορά θα αναρρώσει από την ολίσθηση της, αλλά η ζημιά που θα γίνει - η ράχη της ψυχολογίας της αγοράς είχε ήδη σπάσει. Όπως σήμερα, έτσι και τότε, μετακινούμασταν σιγά-σιγά από μια καθολική διάθεση αισιοδοξίας σε μια διάθεση έντονου πεσιμισμού.

Έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε μια γενική περικοπή δαπανών από μέρους των καταναλωτών. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η περικοπή που θα επιταχυνθεί, συμβαίνει στο υψίπεδο του μεγάλου κύματος.
Σχεδόν κάθε βιομηχανία στον κόσμο υπερπαράγει και μάλιστα σηκώνοντας ακριβά χρέη. Οι ελεύθεροι επενδυτές, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις του κόσμου είναι βαθιά χρεωμένες και σύντομα θα πατήσουν τα φρένα με δύναμη - στέλνοντας την παγκόσμια οικονομία στον γκρεμό και στη μεγαλύτερη κρίση που είδε ποτέ ο κόσμος.

Ο σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε τον αναγνώστη γιατί συμβαίνουν τα τρέχοντα γεγονότα στην οικονομία και στις χρηματαγορές, και να τον βοηθήσουμε να ετοιμαστεί για τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς δεν έχουμε περισσότερο χρόνο για προετοιμασία για το κραχ και την οικονομική κρίση αλλά φαίνεται πως το ρολόι χτυπάει τώρα και ο καιρός τελειώνει.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές γενικές κατευθύνσεις για την προετοιμασία που απαιτείται για μια οικονομική κρίση. Αν ξεφύγουμε από την τωρινή καμπή από μια εύνοια της τύχης της ελεύθερης αγοράς, τότε οι υπολογισμοί μας θα έχουν μόνο αναβληθεί και θα πρέπει να είστε προετοιμασμένος αντί να ελπίζετε ανόητα για το καλύτερο.

ΔΑΝΕΙΑ & ΧΡΕΗ
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς (αν προετοιμάζεσαι) για την επερχόμενη κρίση είναι το πώς θα ξεχρεώσεις. Αυτό είναι υψίστης σημασίας. Είμαστε στο χείλος μιας αντιπληθωριστικής κρίσης που θα κάνει όλα τα χρέη πολύ πιο ακριβά. Αυτό θα συμβεί τόσο στις πιστωτικές κάρτες, στα αυτοκίνητα, στα σπίτια και στα προσωπικά δάνεια. Το να βγούμε από τα χρέη είναι μια δύσκολη απαίτηση αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει, ακόμη και βιαίως αν βεβαίως κάτι τέτοιο είναι δυνατόν.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Οι πιστωτικές κάρτες μπορούν να είναι χρήσιμες αν χρησιμοποιούνται μόνο για ευκολία και ξεπληρώνονται κάθε μήνα, αλλιώς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Αν έχετε κάνει οικονομίες ή επενδύσεις που θα μπορούσατε να τις χρησιμοποιήσετε για να ξοφλήσετε τα χρέη σας, και αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Αν δεν μπορείτε να ξεπληρώσετε την υποθήκη των σπιτιών σας ή δεν θέλετε να τα πουλήσετε μπορείτε να κάνουν μια υποθήκη μεταβλητού επιτοκίου.

Κατά τη διάρκεια μιας αντιπληθωριστικής κατάρρευσης, τα επιτόκια θα καταρρεύσουν κι αυτά και το ίδιο θα γίνει και με τις δόσεις για την εξόφληση της υποθήκης σας, έτσι προσπαθήστε να κάνετε τον τραπεζίτη σας να παραλείψει οποιοδήποτε κατώτατο όριο στο συμβόλαιο υποθήκης διαφορετικά πουλήστε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο μπορείτε για να ξεπληρώσετε τα χρέη σας.

Σταματήστε να Ξοδεύετε, ΜΗ Λησμονείτε  την Επερχόμενη Κρίση.
Βάλτε φραγμό σε κάθε αγορά που δεν είναι τελείως απαραίτητη. Το νέο πλυντήριο και στεγνωτήριο μπορούν να περιμένουν. Είναι πια καιρός να αρχίσουμε να ζούμε μέσα στα όρια του εισοδήματος μας. Αφού ξεπληρώσετε όσα χρέη μπορείτε και περικόψετε τα έξοδα, είναι καιρός για να κοιτάξετε για μια ασφαλή τράπεζα.

Η κατάρρευση της αγοράς μας οδηγεί σε κρίση του τραπεζικού συστήματος, οι χρεοκοπίες δίνουν και παίρνουν.

Ακόμη και προνοητικοί αποταμιευτές μπορούν να καταστραφούν από πρωτοφανείς χρεοκοπίες στην τραπεζική βιομηχανία. Πρέπει να μεταφέρετε τα περιουσιακά σας στοιχεία και τα λεφτά σας σε ασφαλείς τράπεζες αν δεν θέλατε να βρεθείτε δεμένοι για τα επόμενα χρόνια και καιρός είναι να μάθουμε να διαβάζουμε τραπεζικούς ισολογισμούς.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η Τραπεζική Αξιολόγηση (Bank Valuation) είναι μια εταιρία που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και που αξιολογεί τις τράπεζες ανάλογα με την ασφάλεια την οποία παρέχουν στους καταθέτες. Η ερευνά της γίνεται κυρίως για ιδρύματα αλλά και σε ελεύθερους επενδυτές. Επισκεφτείτε τις Αξιολογήσεις της.

Η Τραπεζική Αξιολόγηση συντάσσει δύο σημαντικές αναλύσεις. Η μία είναι με τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία και η άλλη είναι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας με βάση τα ενεργητικά τους στοιχεία.

Η λογική της Τραπεζικής Αξιολόγηση είναι η λογική ότι και οι τράπεζες της LISTAS των πρέπει να επιβιώσουν ακόμα και στην πιο σοβαρή οικονομική κρίση και κατάρρευση των τραπεζών και η ανάλυση της αξιολόγησης είναι διάρκεια τριμήνου (90 ημερών).

ΜΕΤΡΗΤΑ
Ένα ποσό των περιουσιακών σας στοιχείων πρέπει να κρατηθεί ως μετρητά σε καταθέσεις ή ως καταθέσεις προθεσμίας σε τις ασφαλείς τράπεζες και εξαρτάται απ' τις προτιμήσεις του καθενός και απ' το ποσό της περιουσίας του, χωρίς να βάζετε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι.

Μόλις τοποθετήσετε τη ρευστή περιουσία σας (μετρητά) σε ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, μετά πρέπει να κοιτάξετε να κατανέμετε τα περιουσιακά σας στοιχεία σε διάφορες προστατευτικές θέσεις.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Μία τοποθέτηση είναι στο μακροπρόθεσμο κυβερνητικό χρέος (διαφόρων κυβερνήσεων), αλλά και στο βραχυπρόθεσμο κυβερνητικό χρέος (δανειακά ομόλογα) που χρησιμοποιούνται για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.
Ο κάθε κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει την αγορά των ομολόγων ρευστή, έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να λειτουργήσει και να μην επιβάλλει συνεχώς φόρους. Η αγορά των δανειακών ομολόγων είναι το ψωμοτύρι της κάθε κυβέρνησης. Αν δεν έχετε αρκετά χρήματα για να αγοράσετε απευθείας τότε υπάρχουν μερικά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά σε δανειακά ομόλογα.

Αγοράζοντας αμοιβαία κεφάλαια δανειακών ομολόγων, μπορείτε να επενδύσετε σε μικρότερες αξίες.
Υπάρχουν τρία (3) ειδών σταθερά κεφάλαια που επενδύουν σε δανειακά ομόλογα.

Μια άλλη κατεύθυνση την οποία όλοι οι επενδυτές θα έπρεπε να σκεφτούν είναι ο χρόνος.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ
Οι επενδύσεις σε χρυσό πρέπει να είναι στη μορφή του πραγματικού χρυσού (ράβδοι) όπως επίσης και σε λίγες σταθερές μετοχές χρυσού ή αμοιβαία κεφάλαια χρυσού. Υπάρχουν προμηθευτές χρυσού που παίρνουν πολύ μικρές προμήθειες και παραδίδουν ασφαλισμένα χρυσά νομίσματα ή ράβδους στην τράπεζα σας για να τα καταθέσετε στην προσωπική σας θυρίδα.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες παραγωγής χρυσού που είναι σε γερές οικονομικές θέσεις. Οι μετοχές χρυσού θα είναι οι μόνες μετοχές που θα έπρεπε να κρατηθούν στη διάρκεια της επερχόμενης κρίσης. Από το 1924 μέχρι το 1933 οι μετοχές χρυσού κέρδισαν 70 τοις εκατό, ενώ άλλες μετοχές έχασαν 90 τοις εκατό της αξίας τους. Αυτό συνέβη σ' ένα περιβάλλον όπου ο χρυσός ήταν δεμένος με το δολάριο. Αυτή την εποχή η ελεύθερη αγορά θα ανεβάσει το χρυσό πολύ ψηλά και οι μετοχές χρυσού ίσως πάνε πολύ καλύτερα απ' ότι κατά την τελευταία κρίση.

ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΑΝΕΙΟΥ
Άλλες καλές επενδύσεις είναι τα ομόλογα δανείου (debentures) και τα ομόλογα που εκδίδονται από εταιρίες ΑΑΑ και ΑΑ.

Ψάξτε για ομόλογα δανείου που λήγουν μεταξύ του 1995 και του 2025. Οφειλή πχ. 30 χρόνων που εκδόθηκε από το 1965 ως το 1970 και πουλιέται με έκπτωση είναι καλή επένδυση.

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Η ακίνητη περιουσία που δε βαρύνεται με χρέη, παρόλο που θα υποτιμηθεί, θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου σας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εκτιμώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως θα δούμε την ανάδυση ενός νομισματικού συστήματος βασισμένου στο χρυσό κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κρίσης. Αυτό θα επαυξήσει κατά πολύ την τιμή του χρυσού και την αξία των μετοχών χρυσού.

Η μοναδική αξία του χρυσού ως νόμισμα είναι ότι αυτό το μέταλλο είναι αναλλοίωτο ανά τους αιώνες. Η δε απαστράψουσα αίγλη του παραμένει το ίδιο αστραφτερή ανά τους αιώνες ακόμη και αν βρεθεί σε ναυάγιο θαμμένο στα βάθη του ωκεανού για χιλιάδες χρόνια. Η ψυχολογική του αξία είναι αναμφισβήτητη.  

Για κάθε άνθρωπο αλλά και εταιρία ή οργανισμό, η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των διαφόρων προστατευτικών θέσεων θα διαφέρει από άτομο σε άτομο, από εταιρία σε εταιρία.

Η ώρα της προετοιμασίας για την οικονομική κρίση είναι τώρα. Πρέπει να μελετήσετε καλά, με τη συμβουλή ενός ειδικού Χρηματοοικονομικού Συμβούλου σε συνεργασία με δικηγόρο και φοροτεχνικό, τις νομικές επιπτώσεις μιας γενικής κρίσης πάνω στα χρέη και τα περιουσιακά σας στοιχεία ακόμη και σε σχέση των επιβαλλομένων φόρων.

Υπάρχουν αρκετές αμυντικές κινήσεις που θα 'πρεπε να γίνουν για να προστατευτείτε από εχθρικούς πιστωτές. Χρησιμοποιήστε μόνο κάποιον Χρηματοοικονομικού Συμβούλου που να έχει πείρα πάνω σε σχεδιασμό περιουσιακών στοιχείων και σε πτωχεύσεις και γνώσεις πάνω στον διεθνή φορολογικό σχέδιασμό.